Na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine najviše se prašine podiglo oko zagorskih prometnica

Cesta u Tugonici i dalje u katastrofalnom stanju, očajni mještani prosvjedovali. KOLAR: To nije pitanje za Županiju 

Objavljeno: 03.04.2023. Vanja Hozmec

Na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine, kao glavna tema nametnula se cesta kroz naselje Tugonica na području Marije Bistrice. Naime, radovi u sklopu aglomeracije Zabok – Zlatar na toj prometnici i dalje nisu dovršeni, zbog čega su mještani vrlo nezadovoljni.

Tuga u Tugonici

Vijećnica Ana Kruhak izvijestila je da je prometnica u izuzetno lošem stanju, da je jučer tamo održan i mirni prosvjed mještana, a najavljeni su i novi jer su mještani svoje nezadovoljstvo iskazali investitoru i izvođaču radova, no odgovore nisu dobili. 

Župan Željko Kolar rekao je kako je ova tema bila na skupštini već nekoliko puta, no naglasio je da Županija nije adresa na koju bi se mještani trebali obraćati u vezi ovog pitanja.

– Investitor je Zagorski vodovod zajedno s Hrvatskim vodama, vlasnici Zagorskog vodovoda su općine i gradovi, a Županija nema nikakve nadležnosti nad tim projektom. Ja sam nekoliko puta tražio izvješće i od ravnatelja, predsjednika Skupštine i Nadzornog odbora, nekoliko puta smo sazivali koordinaciju načelnika i gradonačelnika zajedno s direktorom i Županijskom upravom za ceste, ali i Hrvatskim cestama, no očito da je problem puno veći, a vezan je za izvođača radova, odnosno, problem je u cijeni onoga što je dogovoreno vezano za asfaltiranje i onih cijena koje su sada aktualne – započeo je Kolar, pa nastavio:

– Imamo problema na lokalnim nerazvrstanim cestama, na našim županijskim cestama, ali i državnim cestama. Ono što možemo i što kontinuirano radimo je da apeliramo na Zagorski vodovod da, zajedno s Hrvatskim vodama, radi pritisak na izvođača radova da se što prije izvrše ugovorene obveze – rekao je župan Kolar i još jednom dodao da Županija nije prava adresa za ovaj konkretni problem.

Isto tako, Kolarov osvrt na stanje prometnica i asfaltiranje istih na području županije tražio je i vijećnik Davor Kljak, a Kolar je poručio da će odgovor dobiti pismenim putem.

Još uvijek ništa

Nadalje, vijećnik Romeo Vincelj postavio je pitanje u vezi rekonstrukcije ceste koja vodi prema Domu zdravlja u Krapini. Kako je rekao, županu je pitanje vezano za obnovu spomenute ceste postavio još 7. listopada 2021. godine i Kolar je tada obećao da će se u proračunu za 2022. godinu naći sredstva za rješenje problema. Također, istaknuo je Vincelj, i krapinski je gradonačelnik Zoran Gregurović obećao da će se cesta riješiti sustavno, zajedno s prijelazom, u dogovoru sa Županom. Godinu i pol dana kasnije, nije se pokrenulo ništa.

– Neke situacije su ‘win-win’. Tu nema dileme, a obzirom da smo si nas dvoje jako dobri i da jako dobro surađujemo, pa ću zamoliti kolegu gradonačelnika, obzirom da je investicija kod njega, da on da odgovor. Podij je vaš – prebacio je Kolar mikrofon do Gregurovića.

– U dogovoru Krapinsko – zagorske županije i Krapine, Grad je u natječaju za modernizaciju nerazvrstanih cesta koji je proveden prošle godine, stavio i tu dionicu sukladno troškovniku od strane ŽUC-a, s obzirom na ono što se događalo prošle godine na tržištu, natječaj je išao relativno kasno. Po provedenom natječaju sklopljen je ugovor s izvođačem, tvrtkom ‘Kolas’. Ugovor je napravljen negdje do lipnja ove godine, a sad sve ovisi o dinamici, ali cesta je dio plana i bit će ove godine sigurno napravljena – poručio je Gregurović.

Vijećnica Laura Cajhen postavila je pitanje “što Županija čini po pitanju cijena vrtića te uzima li dio troškova na sebe kako bi rasteretila obitelji dodatnih troškova?” Kao primjer je navela prasku Zagrebačke županije koja sufinancira rad vrtića.

Za vrtiće nemamo

– Ne. Ne razmišljamo o tome da bismo preuzeli dio troškova povećanja vrtića na sebe. Kao što znate, vrtići su u nadležnosti općina i gradova, a obzirom na investicijski ciklus u kojem jesmo i na naše troškove koje imamo u obrazovanju, priprema za natječaj za energetsku obnovu za objekte javne namjene koji su stradali u potresu i oni koji nisu, gdje će biti potrebno subvencioniranje određenog postotka sa strane Županije, obzirom na natječaj Ministarstva turizma u ovom trenutku nemamo financijskih potencijala da bismo to mogli sufinancirati. Bilo bi idealno da možemo. Mi se sa svojim prihodima ne možemo mjeriti sa Zagrebačkom županijom, s Primorsko – goranskom, ali sigurno smo županija u Hrvatskoj koja daje najveći broj stipendija. Ne možemo na sto strana. Znam da su kolege načelnici i gradonačelnici imali sastanak gdje su dogovorili cijenu i da ona bude ista u cijeloj županiji. Znam da u razgovoru s resornim ministrom prije desetak dana, znam da Vlada priprema neku mjeru kao pomoć iz Fonda za mehanizam i otpornost – odgovorio je Kolar. 

Među ostalim temama na aktualnom satu, vijećnik Vladimir Pleško osvrnuo se na cijenu gradnje Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku.

– Početna je planirana cijena bila 35,5 milijuna kuna, u međuvremenu je donesena i odluka o zaduženju Županije. Koliki će biti ukupni troškovi za izgradnju te zgrade, koliko je već sada izvantroškovničkih radova, koliko koštaju razni popratni sadržaji poput vidljivosti i hoće li planirani završetak biti kao što je dogovoreno, početak rujna 2023.? Projekt će otići na 100-120 milijuna kuna i hoće li kao takav zadovoljiti sve potrebe Županije – pitao je Pleško, a Kolar je kratko poručio da će odgovor dobiti pismenim putem. 

Jednu je temu pokrenuo i krapinski gradonačelnik Gregurović, Projekt Stubaki gdje je Jako Andabak trebao početi graditi hotel. Kako je rekao Gregurović, Andabak u Svetom Filipu i Jakovu gradi luksuzni resort, a u Stubakima još ništa? Gregurović je upitao kako ide javljanje na natječaje, što je prijavljeno, a ako nije, zašto nije. 

Kolar je kratko poručio da je projekt prijavljen na natječaj Ministarstva turizma, a za sve ostalo će dobiti pisani odgovor. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba