U varaždinskoj Županijskoj palači predstavljene nove mogućnosti Europskog socijalnog fonda plus

“Županija intenzivno priprema projekte za novo razdoblje financijske perspektive, a sve s ciljem podizanja kvalitete života građana”

Objavljeno: 28.03.2023. zagorjeinternational

Da su se Varaždinska županija i Grad Varaždin pokazali kao dobar primjer i korisnik europskih sredstava, moglo se čuti na promociji Programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.”održanoj u varaždinskoj Županijskoj palači. Cilj promocije bio je predstavljanje mogućnosti koje su na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) za novo sedmogodišnje programsko razdoblje. 

Prije samog predstavljanja, sudionicima su se obratili ravnateljica Uprave za programe i projekte pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Nada Zrinušić, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković. 

96 projekata

Kako je naglasila ravnateljica Zrinušić, na području Varaždinske županije je kroz Europski socijalni fond ugovoreno 96 projekata ukupne vrijednosti 35 milijuna eura, od čega su 34 projekta još uvijek u provedbi.

– Posebno se ističe područje socijalnog uključivanja sa 63 ugovora ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura. 28 projekata vrijedni 5,4 milijuna eura u okviru Poziva “Zaželi“ omogućila su zapošljavanje preko 200 žena koje skrbe o starijim i/ili nemoćnim osobama u njihovim domovima. U području obrazovanja u vrijednosti od gotovo 21 milijun eura, uz ostale usluge, pružena je podrška za 320 učenika s poteškoćama u razvoju od strane pomoćnika u nastavi – nabrojala je Zrinušić naglasivši kako je do sada u provedbi ESF projekata sudjelovalo više od 20.000 sudionika s područja Varaždinske županije, od čega 6000 djece i mladih, gotovo 1000 osoba s invaliditetom te oko 1400 osoba u nepovoljnom položaju.

Zamjenica župana Zagorec rekla je da je predstavljanje mogućnosti Europskog socijalnog fonda plus za novo sedmogodišnje razdoblje od iznimne važnosti za Županiju.

– Najveći projekti koji se provode zahvaljujući Fondu su uspostava regionalnih centara kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi, te u poljoprivredi pri Srednjoj školi “Arboretum Opeka“. Jedan od većih projekata zasigurno je specijalističko usavršavanje doktora medicine u Dom zdravlja Varaždinske županije. Ostali projekti usmjereni su na očuvanje zdravlja poput prevencija bolesti dijabetesa, pretilosti, očuvanja zubi kod djece. Dakle, vrijednost tih projekata ne očituje se samo u iznosu, već u onome što oni pružaju našim građanima – istaknula je Zagorec te nadodala: 

– Županija intenzivno priprema projekte za novo razdoblje financijske perspektive 2021. – 2027., u kojoj Hrvatska ima na raspolaganju više od 25 milijardi eura iz različitih europskih izvora. Svaka nova informacija dobro dođe kako bi bili što spremniji u privlačenju europskih sredstava, a sve s ciljem podizanja kvalitete života naših građana – zaključila je. 

Kao primjer dobre prakse, ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac predstavila je projekt “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin“. Ukupna vrijednost projekta, a ujedno i iznos bespovratnih sredstava je 6.476.856,86 eura.

– Projekt je u punom jeku, aktivnosti su vrlo intenzivne i nalazimo se u zadnjoj godini njegove provedbe. I dok s jedne strane imamo ulaganja u osnaživanje nastavnika, stručnih suradnika i mentora, s druge strane imamo ulaganja u specijaliziranu opremu koja će poslužiti za realizaciju svih programa planiranih projektom. Glavnina aktivnosti svodi se na inovativne programe. Tu su modernizirani strukovni kurikulumi, novi kurikulumi, kao i fakultativni predmeti. Puno mikro kvalifikacija koje ćemo nuditi na tržištu rada za buduće zdravstvene djelatnike – pojasnila je Grabar Kruljac.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Marković je rekao kako se nada da će program koji je ovom prilikom, predstavljen značajno utjecati na dodatno zapošljavanje u sektoru obrazovanja, socijalno uključivanje i zdravstvo kao ključna područja na kojima je potrebno napraviti dodatne iskorake ako se žele zadržati mladi. 

Ljudski potencijali

– Naša prednost je u ljudskim potencijalima. Rezultat je to dugogodišnjeg ulaganja u sustav obrazovanja koji se temelji od dječjeg vrtića, osnovnih škola pa sve do srednjih škola i fakulteta. Varaždin je i sveučilišni grad s tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište Sjever. Uz posloženi sustav obrazovanja u kojem je vrlo bitan i županijski dio, a koji pridonosi svojim srednjoškolskim obrazovanjem i pojačan interes investitora, možemo se pohvaliti niskom stopom nezaposlenosti i visokom kvalitetom života. Varaždin je nažalost pogođen manjkom radne snage, a mi kao Grad poduzimamo sveobuhvatne mjere kako zadržati mlade ljude i obitelji u Varaždinu te privući nove – rekao je Marković.

ESF+ glavni je instrument Europske unije ukupne vrijednosti ukupne vrijednosti oko 2,27 milijardi eura te predviđa značajna ulaganja u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb. Ulaganja su značajna za radnike, poslodavce, starije osobe, djecu, osobe s invaliditetom te izravno imaju utjecaj na svakodnevni život građana Republike Hrvatske, od kvalitete usluga koje primaju, kvalitete i dostupnosti obrazovanja djece, učenika i studenata do novih mogućnosti na tržištu rada i novih prilika za obrazovanje i stjecanje vještina kojima će osigurati bolja i sigurnija radna mjesta. Grad Varaždin jedan je od osam hrvatskih gradova u kojima je tijekom ožujka organizirano predstavljanje novih mogućnosti Europskog socijalnog fonda plus.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba