Tradicija nije samo u plesovima, a dokaz tome je atipičan KUD Voća na čelu s voditeljicom Ljubicom Galić

Manifestacije spašene od zaborava sada privlače i strane turiste

Objavljeno: 24.03.2023. zagorjeinternational

Mnoga Kulturno umjetnička društva su nastala sredinom prošlog stoljeća te su prestala s radom devedesetih godina, nakon čega slijedi svojevrsno oživljavanje koje se nakon početnog zamaha svelo na nekoliko istih plesova. Zasićenost jednolikom interpretacijom tradicijske kulture primijetili su i u KUD-u Voća iz Donje Voće, koji se usprkos užurbanom modernom životu trudi održati davne običaje na autohtoni način uprizorenjima u kojima sudjeluju svi.   

Čuvanje tradicije od zaborava nije jednostavan posao i za njega je potrebna kreativnost kako se isti projekti ne bi ponavljali iz godine u godinu. U Donjoj Voći tu kreativnost je moguće nazvati imenom, a to ime je Ljubica Galić, voditeljica KUD-a Voća. Povodom manifestacije ‘Čeharna na Voći’ razgovarali smo voditeljicom ovog atipičnog KUD-a, koja nam je otkrila točno o kakvom ‘pernatom’ događaju se tu radi te svim zanimljivim kulturnim zbivanjima Voćarskog kraja.   

Počelo od monografije 

– Sve je krenulo s radom na monografiji starih Voćanskih običaja te smo kroz to upoznali, odnosno podsjetili se na puno lijepih događaja. Sada pokušavamo redom oživjeti neke zanimljivije događaje koji su narodu bili posebno dragi ili simbolički – rekla nam je Galić. 

 

Ono što danas gledamo kao tradiciju i kulturnu baštinu, nekad je ljudima bio sastavni dio života. Na druženja se danas gleda kao zasebnu aktivnost, a u vremenima kada je sve bilo ručno rađeno, svako okupljanje je pokušavalo spojiti ugodno s korisnim.   

– Kako se perje ‘čehalo’ tako su se ljudi družili, a kasnije je bio plesnjak i veselica, gdje su se cure i dečki upoznavali, a zapravo cijelo vrijeme se i nešto korisno radilo – ispričala je Galić te nam je objasnila zašto je perje bilo posebno traženo:  

– Kroz godinu se skuplja perje od kojih je posebno bilo guskino i patkino perje jer je ono najmekanije, a zapravo iskoristilo se sve što se moglo. Osim jastuka od perja još su se radili od suhe kukuruzovine, ili kako naši kažu ‘stožje’, to je ipak grublje i grebalo je – priča.  

Iako je KUD Voća uspješan na onim glavnim KUD-ovskim poslovima, što dokazuje sudjelovanje na državnoj smotri folklora, Vinkovačkim jesenima, kao drugi najbolji KUD Varaždinske županije, ima posebno širok spektar djelovanja. Posebno se tu ističe rad na kulturno edukativnim sadržajima, koje sa svojih 50-tak stalnih članova iz godine u godinu pokreće i održava.   

– Lani smo digli Jurjevsku povorku, a nakon toga slijede Ivanjski krijesi koje već četvrtu godinu organiziramo. Voćansku naivu želimo posebno istaknuti organizacijom umjetničke kolonije, kako braća Stolnik ne bi pali u zaborav – ponosno je napomenula Galić koja je idejni začetnik iz projekta jedinstvenog projekta na Vindiji.

   

– ‘Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost’  tamo mi glumimo praljude odnosno jedan dan u životu neandertalaca i to smo spojili sa starim legendama jer su Voćanci vjerovali kako gore žive vile – ispričala je Galić.   

Suradnja 

Uz to što rad KUD-a čuva korijene tradicije od zaborava, privlači i brojne turiste, kako domaće tako i strane. Posebice je to zanimljivo za strane kulturno-umjetnička društva koja dolaze u Donju Voću nešto naučiti, a što bi kod sebe mogli primijeniti, ali isto tako i podijeliti svoja iskustva. Time se dodatno čuva ne samo Hrvatska tradicija, već i Europska tradicija.   

– Naša bratska općina, mjesto Starše kod Ptuja, koji su naši česti gosti na Vindiji, doći će i na Jurjevo. Oni su oživjeli stari običaj vađenja zlata iz Drave, to je financirano iz jednog EU fonda tako da se kod nekih stvari mi ugledamo na njih, a opet kod nekih se stvari oni ugledaju na nas – zaključuje Galić. 

Osim međunarodne suradnje za oživljavanje kulturne baštine za KUD-ove je izuzetno bitna suradnja na lokalnoj razini. Za ostvarene svih kreativnih ciljeva, koji će još više potaknuti turističku ponudu, potrebna su dakako financijska sredstva. Svjesna je toga načelnica Donje Voće, koja zdušno podržava rad KUD-a. 

– Očuvanje naših običaja predstavlja kulturni identitet našega kraja i tu vrijednost je potrebno sačuvati za buduće naraštaje, te tu prednosti prezentirati i kao turistički proizvod. U manjim općinama, kao što je i naša, veliku ulogu u tome imaju upravo kulturno umjetnička društva gdje je veoma važna i osviještenost lokalne zajednice u prepoznavanju tih vrijednosti. Kada je promocija naše Voće u pitanju, naši vrijedni članovi KUD-a Voća sasvim su neumorni u tome te svojim cjelogodišnjim angažmanom veoma pridonose obogaćivanju kulturnog života i podizanju kvalitete kulturne ponude naše općine te u tome imaju financijsku podršku Općine koja je ove godine  udvostručila iznos potpore za potrebe u kulturi – poručila je načelnica Kočet. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba