Putujuća izložba o najvažnijem svjetskom nalazištu neandertalaca

NASTAVAK DUGOGODIŠNJE USPJEŠNE SURADNJE: Krapinski pračovjek gostuje na Vučedolu

Objavljeno: 15.03.2023. zagorjeinternational

U Muzeju vučedolske kulture prošlog je četvrtka otvorena gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca “Krapinski pračovjek“, autora Jurice Sabola, geologa i ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja. 

Riječ je o putujućoj izložbi koja na zanimljiv, interaktivan i stručan način govori o najvažnijem svjetskom nalazištu neandertalaca, važnosti krapinske zbirke te osteološkim ostacima velikih pleistocenskih sisavaca. Uz dioramu staništa krapinskih neandertalaca, vukovarskoj je publici predstavljen jedan dio znanstvenog opusa Dragutina Gorjanovića – Krambergera, kamene alatke (artefakti), modeli životinja iz razdoblja neandertalaca, a postavljen je i interaktivan kutak za najmlađe kako bi djeca svih uzrasta mogla na što zanimljiviji način saznati sve o životu i kulturi krapinskog pračovjeka. 

Na svečanom otvorenju prisutne uzvanike pozdravila je Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, o izložbi je govorio autor Jurica Sabol, a izaslanica ministrice kulture i medija RH Anuška Deranja Crnokić otvorila je izložbu. 

Jedini u Hrvatskoj 

Ova izložba nastavak je izuzetno uspješne suradnje između Muzeja vučedolske kulture i Muzeja krapinskih neandertalaca, s obzirom na to da su obje ustanove jedini nositelji Oznake europske baštine u Hrvatskoj. Lokalitete od iznimne važnosti za povijest čovječanstva Europe, prepoznala je Europska komisija koja je krapinskom muzeju dodijelila Oznaku 2016. godine, a vučedolskom u lipnju 2022. 

Tijekom jeseni 2022. godine u Muzeju krapinskih neandertalaca djelatnice Muzeja vučedolske kulture održale su edukativne radionice na temu tkanja, izradi obuće te facijalnih rekonstrukcija lica Vučedolaca. 

Izložba “Krapinski pračovjek“ ostaje otvorena do 15. svibnja ove godine, a u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini na Hušnjakovom, gostovat će izložba “Bez zanata nema alata“, autorice Mirele Hutinec i Mirne Šuljug. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba