Poznat i bogat program obilježavanja

Predstavljen međuinstitucionalni projekt “Upor/Buna/Revolt” nastao u čast 450. obljetnice Seljačke bune 

Objavljeno: 10.03.2023. zagorjeinternational

U četvrtak je u Muzeju seljačkih buna održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti međuinstitucionalnog projekta “Upor/Buna/Revolt” kojim se obilježava 450. obljetnica Seljačke bune. 

U projektu, uz Muzej seljačkih buna, sudjeluju i Galerija Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki, Kulturni dom Krško, Posavski muzej Brežice, Muzej Brdovec i Muzej grada Zagreba, a svaki od navedenih muzeja u projektu sudjeluje raznovrsnim programom izložbi, stručnih predavanja, edukativnih radionica i drugih sadržaja tijekom cijele godine. 

Na konferenciji su programe predstavili kustos Miha Colner iz Galerije Božidar Jakac, muzejska savjetnica Helena Rožman iz Kulturnog doma Krško, direktorica Posavskog muzeja Brežice, Alenka Černelič Krošelj, ravnateljica Muzeja Brdovec, Silvija Limani, voditeljica Muzeja seljačkih buna, Vlatka Filipčić Maligec i kustosica Muzeja seljačkih buna, Lidija Kelemen. 

Zajedničku publikaciju projekta, “Upor/Buna/Revolt”, predstavila je urednica Helena Rožman. 

Također, najavljena je i zajednička stručna ekskurzija po partnerskim institucijama i mjestima važnim za Seljačku bunu, koja će se održati u subotu 27. svibnja, a objavljen je i program obilježavanja 450. obljetnice Seljačke bune i 50. obljetnice Muzeja seljačkih buna.

Program

Program obilježavanja 450. obljetnice Seljačke bune i 50. obljetnice Muzeja seljačkih buna započeo je otvaranjem izložbe “Seljačka buna u djelima Zorislava Drempetića Hrčića“ koja je otvorena 9. veljače i ostat će otvorena do 31. svibnja. Zatim 24. veljače slijedi izložba “Gubec, razbojnik ali junak“ u Posavskom muzeju Brežice koja će tamo biti otvorena do 10. svibnja. Potom slijedi Izložba dječjih radova na temu Seljačke bune koja će trajati od 24. ožujka do 1. srpnja. 

Zatim su za 20. travnja najavljena predavanja Branka Čička “Legende i stvarnost u seljačkom križarskom ratu” i  Snježane Koren, “Gubec u udžbenicima i politici Povijesti”. Obilježavanje se nastavlja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u sklopu ‘Kliofesta’ gdje od 16. do 19. svibnja gostovati izložba “Gubec: razbojnik ili velikan“. 

Nadalje, za 25. svibnja je najavljena debata za učenike srednjih škola pod nazivom “(Po)buna u školi: Socijalna pravda u vrijeme Bune i danas”, a 15. srpnja slijedi izložba “16. trijenale zagorskog suvenira“. Na posljetku, 20. listopada slijedi otvorenje izložbe “Pedeset godina Muzeja seljačkih buna“.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba