Prema riječima ravnateljice, problema je puno, a evo gdje su u cijeloj priči Grad i Županija

Oroslavskoj srednjoj školi prijeti gašenje gimnazijskog programa?!

Objavljeno: 07.03.2023. zagorjeinternational

Nakon tridesetak godina Srednjoj školi Oroslavje prijeti gašenje gimnazijskog programa. Naime, kako je izvijestila ravnateljica Natalija Mučnjak u ovu školsku godinu upisano je pet učenika/ca od 20 planiranih. Usporedbe radi, prošle ih je godine upisano 14, pretprošle 12, dok je ih 2015. bilo 24, a 2016. godine21 učenik/ca…

To sve se događa u vrijeme kada, kako kaže Mučnjak, država potiče gimnazijske programe jer je cilj da udio visokoobrazovanih dostigne prosjek Europske unije koji se kreće oko 40 posto. S druge strane učenici sve više biraju četverogodišnje programe jer im omogućavaju lakše zaposlenje, ali također omogućuju upise na fakultetska obrazovanja. Iako su neki vijećnici podsjetili da je oroslavska srednja škola poznata prvenstveno po strukovnim i obrtničkim zanimanjima, složili su se svi da treba učiniti napore da se zadrži i gimnazijski program. A problema u samoj školi je puno, piše Radio Stubica.

Gorući problemi su stara zgrada koja datira još iz 30-tih godina prošloga stoljeća, nepostojanje sportske dvorane, ali i neadekvatni prijevoz za učenike – posebno onih s područja obližnjih općina Zagrebačke županije jer ne postoji međužupanijski školski prijevoz kao što postoji unutar svake županije. Iako je osnivač škole Krapinsko-zagorska županija, pomoć se očekuje i od Grada. Ravnateljica Mučnjak je istaknula kako neke lokalne sredine pomažu u privlačenju učenika u gimnazijske programe stipendijama, kupnjom udžbenika ili računala.

Grad će, prema riječima oroslavskog gradonačelnika Viktora Šimunića, pomoći u privlačenju učenika, a u dogovoru sa Županijom čekaju se natječaji na koji bi se prijavila gradnja dvorane, koja bi služila i osnovnoj i srednjoj školi kao i sportskim klubovima.

Inače oroslavska srednja škola započela je s radom 1968. godine. Trenutno ima osam strukovnih programa i jedan gimnazijski, zapošljava 63 djelatnika od čega 55 nastavnika. Već 15 godina sudjeluje u brojnim međunarodnim programima. Škola nema sportske dvorane, rad se odvija u dvije smjene, a nedostaju i učenički kabineti za strukovna zanimanja.

Na posljednjoj sjednici Grada dogovoreno je i da sama ravnateljica uputi prijedloge Gradu u kojem obliku bi i on mogao pomoći u privlačenju učenika i poboljšavanju uvjeta u odvijanju nastave.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba