KAMENOLOM ‘SILJEVEC’ NIJE POČEO S RADOM, A VEĆ SE PRAŠI SVE U 16: Nas su zanimljivi plakati dočekali na vratima redakcije, a župana u poštanskom sandučiću

KOLAR: Ovo je poslano na krivu adresu!

Objavljeno: 06.03.2023. VH

Na vratima redakcije su nas u ponedjeljak dočekala dva vrlo zanimljiva plakata. Na jednom od njih stoji istaknuto “Uvaženi župane, poštovani gospodine Željko Kolar, želimo Vas pamtiti po Parku prirode, ne po kamenolomu” uz misao Pape Franje “Kakav svijet želimo predati onima koji će doći poslije nas, djeci koja odrastaju?”.

Na drugom je plakatu izdvojena županova rečenica iz predgovora knjige ‘Zagorje zeleno’:

U vremenu velikih promjena i klimatskih ekstrema, više smo nego ikad svjesni da ništa nije slučajno i da naslijeđena bogatstva ne smijemo uzimati zdravo za gotovo”. 

Uz to je stajala i poruka “Teoriju ste usvojili, župane. Sad je vrijeme za praktična djela! NE KAMENOLOMU NA IVANŠČICI”. 

A nisu ti plakati bili samo na našim vratima, polijepljeni su diljem županije, a neslužbeno doznajemo da su se našli i u županovom poštanskom sandučiću u Magistratskoj ulici 1.

Velika prašina

Podsjetimo, radi se o slučaju kamenoloma na području Budinščine koji bi trebao biti svega kilometar udaljen od prvih kuća zbog čega se oko njega podigla velika prašina. Ujedno, trebao bi biti usred područja koje bi moglo postati parkom prirode. 

Tu je temu na naš upit posljednji put župan Kolar javno komentirao na konferenciji za medije Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije “Zagorje zeleno“ 20. siječnja, kada smo ga upitali da komentira situaciju u slučaju kamenoloma ‘Siljevec’. 

– Ako moramo birati između parka prirode i kamenoloma, nemamo o čemu razmišljati, biramo park prirode. Ako struka kaže da je unutar parka prirode moguća gospodarska aktivnost kamenoloma, a koja neće naštetiti flori i fauni, onda ja osobno s time nemam problem. Međutim, Krapinsko – zagorska županija nije ta koja će dati odgovor na to pitanje – rekao je tada Kolar te spomenuo i podmetanja na tu temu:

– Oni koji kažu da je ključ tog pitanja u mojim rukama, smatram to njihovim pokušajem da se izvuku iz priče u koju su ih uvukli njihovi kolege iz Ministarstva i koji su bez suglasnosti Krapinsko – zagorske županije dali suglasnost za istražne radnje, bez obzira što taj prostor nije bio u prostornom planu Županije. I gle čuda, dali ste mogućnost istražnih radnji, a sada je za to da Ministarstvo može izdati dozvolu za rad kamenoloma isključivo nadležan prostorni plan Županije. Molim vas, nemojmo se igrati skrivača, nego preuzmite odgovornost za ono što ste napravili – poručio je župan.

Reakcija na plakate 

Na danas održanoj konferenciji povodom potpisivanja 2,1 milijuna eura vrijednih ugovora o konstruktivnoj sanaciji temelja i podruma Dvorca Stubički Golubovec te uređenja privremenog depoa, tražili smo od župana komentar na spomenute plakate. Rekao je da su poslani na krivu adresu. 

– Ja mislim da će mene pamtiti po dvorcu, po Poduzetničkom centru, po Centru kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, po brojnim energetski obnovljenim školama, po tome što ćemo sagraditi još tri nove škole, nekoliko sportskih dvorana… Što se tiče letaka, razumijem inicijativu ekološke udruge, ali su poslani na krivu adresu. Je li ih netko naveo na krivi trag, o tom, po tom. Međutim, još jednom ponavljam, što se tiče mene osobno i mene kao župana, ja nema dileme. Ako moramo birati između parka prirode i kamenoloma, biramo park prirode Ivanščica. Ne znam mogu li to izreći jasnije i preciznije. Međutim, ja osobno niti ja kao župan, ne odlučujem o tome hoće li biti park prirode ili kamenolom – rekao je Kolar i dodao da Županija nema u prostornom planu spomenuti kamenolom, već da on postoji u planu općine Budinšćina, a na temelju čega je Ministarstvo gospodarstva dalo mogućnost potencijalnom investitoru da napravi istražne radnje na toj lokaciji. 

– Prema tome, nije ih sprečavalo to što Županija to nema u prostornom planu. Isto tako ih neće niti sprečavati da im daju i dozvolu za eksploataciju. E sad, kako će Ministarstvo koje je vezano za zaštitu okoliša, s jedne strane dati suglasnost i preporučiti park prirode, a s druge strane dati mogućnost otvaranja kamenoloma, e to ja ne znam. Ja nisam taj stručnjak, niti ta adresa koja će to odlučivati – dodao je Kolar.

Zatim je iznio činjenicu kako postoje parkovi prirode u Hrvatskoj, ali i u Europi gdje se unutar parka prirode, dakako, pod određenim uvjetima, nalaze kamenolomi. Ako Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo graditeljstva odluče da to na Ivanščici može biti onda će biti, dodao je, ali ako oni odluče da ne može…

– Onda neće biti! Ova inicijativa za park prirode nije nova, vi znate da je to još Ratko Čačić potegnuo tamo početkom 2000-ih godina i dovedeno je do toga da su oni procijenili da su flora i fauna na razini regionalnog parka što nas nije zadovoljavalo i to nismo htjeli potpisati. Nije ovisilo o nama nego o nadležnim ministarstvima. Razumijem inicijativu, ja sam član Ekološke udruge u Klanjcu, planinar sam od kad znam za sebe, razumijem to, ali isto tako moram reći da imam dva kamenoloma u Klanjcu i Tuhlju koji su na manje od 1,9 kilometara udaljenosti. U Siljevcu je udaljenost od prve kuće do Ivanečke Željeznice veća. Znam, jer sam osobno bio tamo. Išao sam provjeriti što se događa i jasno je svakome da kroz Ivanečku Željeznicu, ako bi se eventualno i tamo kamenolom otvorio, nikada ne može ići promet, jer promet mora ići kroz šumu i direktno se spajati na državnu ili županijsku cestu. Međutim, o ničemu od toga ne odlučuje Županija – rekao je župan pa nastavio:

– E, to što se jedan saborski zastupnik malo zaletio pa se sad pokušava izvlačiti, i sebe i svoje stranačke kolege u Ministarstvu, to je već njegov problem, ne moj. Poslao sam kolegici Sandri Benčić, koja je predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, svu dokumentaciju koju imamo za prostorni plan i našu odluku zbog čega idemo u njegove izmjene. Jer je potencijalni investitor 2019. godine nama podnio zahtjev za izmjenu prostornog plana za Kamenolom Siljevec. Mi smo rekli da to nama nije prioritet i da zbog toga ne idemo tada u izmjene, već kad se steknu uvjeti da Županijska skupština donese odluku i da će se tada moći javiti isto kao i svaki drugi. Prošle godine smo donijeli tu odluku jer je definirana lokacija kuda će ići Lepoglavska spojnica, definirala se brza cesta Varaždin – Krapina, a dobili smo i zahtjeve za neke regionalne pravce plinovoda, tako su se stekli uvjeti da idemo u izmjene prostornog plana. Iako uporno gospodin saborski zastupnik potencira i daje informacije u Saboru da smo mi išli u navedene izmjene zbog kamenoloma. I zato smo te dokumente dostavili i nadležnom saborskom odboru i nadležnim ministarstvima – komentirao je Kolar. 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba