"Trideset grama bilo je dovoljno da razine ‘eritritola’ u krvi porastu tisuću puta"

Popularna ‘beskalorijska’ zamjena za šećer može uzrokovati infarkt i moždani udar

Objavljeno: 01.03.2023. zagorjeinternational

Zamjena za šećer pod nazivom ‘eritritol’ povezana je sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom, srčanim udarom i smrću, pokazala je nova studija, piše CNN

Direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju s instituta Lerner Research pri klinici u Clevelandu i glavni autor studije dr. Stanley Hazen rekao je kako stupanj rizika nije bezazlen pošto su osobe s postojećim čimbenicima rizika za bolesti srca, poput dijabetesa, imale dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar ako su imale najviše razine ‘eritritola’ u krvi.

-Ako je razina ‘eritritola’ u krvi bila u gornjih 25 posto u usporedbi s najnižih 25 posto, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim srčanim čimbenicima rizika, poput dijabetesa – rekao je dr. Hazen, prenosi Index

Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama predstavljena u radu otkrila su kako se čini da ‘eritritol’ uzrokuje brže zgrušavanje krvi. Ugrušci mogu otputovati u srce i izazvati srčani udar ili u mozak i izazivati moždani udar. 

Otkriće veze između ‘eritritola’ i kardiovaskularnih problema bilo je čisto slučajno.

-Pronašli smo tu tvar za koju se činilo da igra veliku ulogu, ali nismo znali što je to. Onda smo otkrili da je to ‘eritritol’, zaslađivač. Ljudsko tijelo prirodno stvara eritritol, ali u vrlo malim količinama koje ne bi odgovarale razinama koje su izmjerili – otkrio je dr. Hazen.

Istraživači su proveli daljnje testove na životinjama i laboratorijske testove i otkrili da eritritol “izaziva pojačanu trombozu”, odnosno zgrušavanje krvi.

-Ono što vidimo s ‘eritritolom’ je da trombociti postaju super osjetljivi – samo 10 posto stimulansa proizvodi 90 do 100 posto stvaranja ugruška – rekao je dr. Hazen.

U završnom dijelu studije osam zdravih dobrovoljaca pilo je piće koje je sadržavalo 30 grama eritritola, količinu koju konzumiraju mnogi ljudi u SAD-u. Krvni testovi tijekom sljedeća tri dana pratili su razine eritritola i rizik od zgrušavanja krvi. 

-Trideset grama bilo je dovoljno da razine ‘eritritola’ u krvi porastu tisuću puta. Moj kolega i ja smo išli u trgovine i gledali etikete. Pronašli smo proizvod koji se prodaje osobama s dijabetesom i koji je sadržavao oko 75 grama eritritola – istaknuo je  dr. Hazen.

Ne postoji “dozvoljeni dnevni unos” koji je odredila Europska agencija za sigurnost hrane ili Američka agencija za hranu i lijekove, koje ‘eritritol’ smatraju općenito sigurnim. Prema nekim napomenama to je jedan gram po kilogramu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba