Kulturno blago iz Zagorja u top tri najposjećenije baštinske ustanove u RH, a prvi po edukativno-pedagoškom programu

SABOL: Bilo je očekivano, ali smo se posebice trudili privući posjetitelje

Objavljeno: 22.02.2023. Marta Čaržavec

Već drugu godinu za redom Muzeji Hrvatskog zagorja našli su se u top tri najposjećenijih hrvatskih muzeja. Objavio je to Muzejsko dokumentacijski centar koji je ove godine evaluirao i objavio poredak muzeja prema analizama muzejskih edukacija i edukativno-pedagoških programa. MHZ se u tom segmentu našao na prvom mjestu što je rezultat ogromne posvećenosti djeci i mladima kod kojih muzej kao takav ima i obrazovno-odgojnu notu. Valja istaknuti kako je posjećenost muzeja i galerija sve veća što dokazuju i Muzeji Hrvatskog zagorja s 301.508 posjetitelja u protekloj godini što je zamjetan porast od 13,4 posto u odnosu na referentnu 2019. godinu. Kako su to postigli, ispričao nam je ravnatelj Muzeja Jurica Sabol.

Prema rezultatima ankete koju je proveo Muzejski dokumentacijski centar (MDC), a na koju se od 168 muzeja upisanih u Upisnik javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj odazvalo njih 143 ili 85 posto, posjet muzejima u odnosu na 2021. godinu povećao se za 35,6 posto.

– Bilo je očekivano da ćemo biti među najposjećenijim ustanovama u Hrvatskoj, budući da se Muzeji Hrvatskog zagorja sastoje od pet ustrojstvenih jedinica različitih muzeja. Prije korone smo imali dobru posjećenost, a sad smo se već drugu godinu zaredom našli na drugom mjestu po najvećem broju posjetitelja u državi što je lijepa vijest. Ne mogu reći da je totalno neočekivana jer smo se zaista potrudili tijekom čitave godine, a posebice nakon ukidanja pandemijskih mjera da s različitim programima što više ljudi posjeti naše muzeje što nam je namjera i ovoj godini koja je već i sada vrlo dobra i izgleda obećavajuće. Najviše nas veseli edukacija djece i mladih i na tome ćemo još raditi. Od baštinskih ustanova u Hrvatskoj najviše smo se posvetili muzejsko-pedagoškom radu, odnosno radionicama edukativnog karaktera – ispričao nam je Sabol.

Iako je činjenica da je protekla godina donijela velik broj posjetitelja ova bi mogla biti još bolja! Ono što vam možemo otkriti je da ovog ljeta u svih pet muzeja stiže nadaleko poznati GFUK, zatim koncerti s odličnim izvođačima, modne revije i još mnogo toga pa ne preostaje ništa drugo nego reći ˝Pripremite se, uskoro polijećemo˝. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba