VRAĆANJE MALOG DIJELA ‘DUGA’: Županija dodijelila ukupno 26.600 eura Obrtničkoj komori KZŽ i HGK Županijskoj komori Krapina

“Sjajni rezultati gospodarstva omogućuju bolje punjenje proračuna, bez tih prihoda Županija bi se trebala zadužiti”

Objavljeno: 17.02.2023. Vanja Hozmec

Predsjednici Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina, Nenad Kučiš i Anđelko Švaljek, potpisali su sa županom Željkom Kolarom ugovore kojima je Krapinsko – zagorska županija komorama dodijelila ukupno 26.600 eura bespovratnih sredstava za rad i njihove aktivnosti. 

Preko 3000 

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Nenad Kučiš rekao je da je s 31. prosinca na području županije bilo 2993 obrta, a da ih je sada već i preko 3000. Potom je otkrio za što će biti utrošena dobivena sredstva, konkretno 13.300 eura.

– Sredstva će biti utrošena za sufinanciranje i promociju naših obrtnika na domaćim i inozemnim sajmovima te na organizaciju ciljanih edukacija obrtnika naše županije – rekao je Kučiš, pa nastavio:

– Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije se već dugi niz godina ubraja među najaktivnije obrtničke komore u Hrvatskoj, a dobivena sredstva omogućit će nastavak kontinuiranih aktivnosti kojima se želi očuvati, unaprijediti i razviti obrtništvo naše županije. Bez potpore Županije, Komora bi teško funkcionirala i još jednom zahvaljujem na potpori i nadam se sjajnoj suradnji i u budućnosti – poručio je Kučiš. 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek također je zahvalio Županiji i županu na dodijeljenih 13.300 eura, a potom je naglasio i važnost odlične suradnje. 

– Važna nam je dodjela ovih sredstava kako bi standardne usluge i proizvode koje imamo u okviru Hrvatske gospodarske komore, mogli što bolje primijeniti i prilagoditi specifičnostima zagorskog gospodarstva. Vrlo nam je važna suradnja koju godinama imamo sa Županijom, i u smislu te suradnje smo među najboljim županijskim komorama u Hrvatskoj. Želimo promovirati važnosti industrije, proizvodnje robnog izvoza po čemu smo prepoznatljivi i među vodećima u državi. Ova će nam sredstva zasigurno pomoći da u ovoj godini kreiramo i prilagodimo svoje aktivnosti aktualnim temama poput demografije, potrebe imigracije te zelenoj i digitalnoj transformaciji – rekao je Švaljek. 

‘Uvijek otvoreni partner’

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Helena Matuša zahvalila je obrtničkoj i gospodarskoj komori na sjajnoj dugogodišnjoj suradnji te Županiji na potporama.

– Drago mi je što mogu podsjetiti na ugovor kojeg imamo s Obrtničkom komorom gdje za ovih oko 3000 obrtnika omogućavamo povoljnije usluge koje nudi Poduzetnički centar. Konkretno, te se usluge odnose na pripremu i provedbu njihovih projektnih prijedloga kroz neka nacionalna potporna sredstva ili potporna sredstva Europske unije. Također, predsjednik Švaljek je spomenuo suradnju koja se temelji na prilagodbi specifičnostima našeg gospodarstva, te smo i tu uvijek otvoreni partner i stojimo uz bok Gospodarskoj komori kako bi poduzetnicima s područja županije omogućili što lakšu realizaciju njihovih investicija – rekla je Matuša.

Najavila je potom i mogućnosti nastavka suradnje između Centra, komora i Županije, a sve s ciljem olakšavanja zagorskim obrtnicima i poduzetnicima.  

– Poduzetnički centar koji upravlja Inkubatorom Krapinsko – zagorske županije, pozicionira se kao centralno mjesto za dobivanje svih informacija o pokretanju poslovanja, pogotovo što se tiče priljeva stranog kapitala, te tu vidimo nastavak suradnje s našim gospodarskim komorama gdje bismo ujedinili sve gradove i općine koje upravljaju svojim poslovnim zonama, Županiju kao jednu krovnu instituciju te naše komore koje imaju kontakte s poduzetnicima koji već posluju u tim zonama. Uz to, naglasila bih i priliku koja se javlja našim poduzetnicima u okviru industrijske tranzicije. Već u drugoj polovici ove godine, najavljeni su natječaji u okviru ‘5’ lanaca vrijednosti koji se kreiraju na području sjeverne Hrvatske gdje možemo omogućiti našim poduzetnicima jaču financijsku injekciju za realizaciju njihovih inovacija i investicija u određenim gospodarskim granama, ali samo ako mi kao javni sektor, kao komore, Županija i Poduzetnički centar, možemo djelovati zajedno da im taj cijeli proces omogućimo – dodala je direktorica Matuša. 

Župan Kolar istaknuo je kako je potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava vraćanje malog djelića svega onoga što su gospodarstvenici omogućili Županiji, misleći pritom na financijska sredstva koja se slijevaju u županijski proračun. Osnovni i najveći županijski prihod je porez na dohodak koji se uplaćuje iz plaća koje isplaćuju poduzetnici, obrtnici, gospodarstvenici…

Punitelji proračuna

– Sjajni rezultati gospodarstva i kontinuirani rast, omogućavaju nam bolje punjenje proračuna i sufinanciranje strateških projekata što su dodatni prihodi bez kojih bi se Županija trebala zadužiti. Rezultati u 2022. trebali bi biti još bolji nego u 2021. godini, a ono što nas čeka ove godine je olakšavanje proizvodnje i izvoza našeg gospodarstva što će olakšati poslovanje – rekao je Kolar.

Prema analitici i brojkama, od 2017. godine Hrvatska obrtnička komora primila je 103.000 eura od Županije za promociju gospodarstva. Za Obrtničku komoru KZŽ to je bilo 204.295 eura za promociju, sajmove, uređenje prostora i posebno 125.228 eura za tradicijske obrte što je ukupno 433.112 eura. U to nisu uključena sredstva za ‘Zagorski gospodarski zbor’, manifestaciju ‘100% zagorsko’ već isključivo pomoć komorama.

– Ključno je da osiguramo adekvatan kadar koji će odgovoriti potrebama gospodarstvenika, pa pozivam i Obrtničku i Gospodarsku komoru na korištenje usluga Poduzetničkog centra, a tu su i europski uvjeti gdje su velika sredstva, posebice za industrijsku tranziciju. Sinergija postoji, siguran sam da će se nastaviti i u budućnosti, a zajednički projekti nas dodatno oplemenjuju i daju nam određena znanja kako bismo bili što bolji – poručio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba