Početak obilježavanja 'Mjeseca hrvatskog jezika'

U Zabok stiže Stjepan Damjanović

Objavljeno: 16.02.2023.

Po drugi put u Zabok stiže akademik Stjepan Damjanović koji će održati predavanje ‘Glagoljična sastavnica hrvatske kulture’, a to je ujedno i prvo ovogodišnje događanje Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, ali i početak obilježavanja ‘Mjeseca hrvatskog jezika’ koji počinje 21. veljače, a njime se obilježava i ‘Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva’ koji se obilježava 22. veljače.

‘Međunarodni dan materinskoga jezika’ 21. veljače uzet je kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave ‘Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika’ iz 1967. godine.  

Stjepan Damjanović, uvaženi je hrvatski znanstvenik, filolog, lingvist i paleoslavist. 1982. godine doktorirao je s temom iz jezika hrvatsko-glagoljskih srednjovjekovnih tekstova na Filozofskome fakultetu u Zagrebu gdje je bio i zaposlen 1971. godine. Od 1986. do 2017. godine bio je redoviti profesor na Katedri za staroslavenski jezik i hrvatskog glagoljaštvo na čijim se predavanjima uvijek tražila stolica više, od 2018. je profesor emeritus. Kao lektor i gost predavač boravio je na sveučilištima u inozemstvu (Bochum, Graz, Mostar, Prag). Od 1999. do 2002. bio je glavni tajnik Matice hrvatske, a predsjednik Matice hrvatske od 2014. do 2018. godine. Status redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ostvario je 2004. Tijekom svog radnog vijeka za svoj rad primio je mnogo nagrada i priznanja, priredio je puno knjiga, napisao je mnoštvo znanstvenih rasprava te autorskih i suautorskih knjiga.

Predavanje će se održati sutra u 18 sati u Gradskoj galeriji Zabok, Zivtov trg 10/1.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba