Odvjetnica kaže kako je za ljude u Zambiji ovo ozbiljno ugrožavajući

SLUČAJ IZ ZAMBIJE: Evo kako Pernar dolijeva ulje na vatru 

Objavljeno: 13.02.2023. zagorjeinternational

Četiri bračna para osumnjičena u Zambiji za trgovanje ljudima zato što su pokušali posvojiti četvero kongoanske djece, navodno uz krivotvorene dokumente, u utorak će opet pred sud u Ndoli. Sutkinja Jennifer Bwalya prošli je petak na iznenada zakazanoj raspravi, na kojoj su hrvatski državljani izjasnili da se ne osjećaju krivima, najavila da će u utorak odlučivati o tome da se brane sa slobode. Oni su prošli utorak, 7. veljače, baš kao i dva mjeseca ranije, 7. prosinca, uhićeni u zračnoj luci Ndola, samo dan nakon što je sudac Dominic Makalicha prekinuo slučaj i odredio da napuste zemlju u roku od 48 sati. 

Za razliku od prvog postupka, ovaj put optužnica je proširena i na tridesetšestogodišnju višu službenicu za imigraciju Gloriju Sondoyi Sakulenga, za koju se navodi da je u prosincu zajedno s četiri hrvatska para trgovala s četvero djece, piše Jutarnji list.  

Hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi, koje uz mnoge druge države pokriva i Zambiju, sada traži zamjenu za Darija Klasića koji se ozbiljno razbolio, a bio je zadužen za to da hrvatski državljani u zatvoru u Ndoli imaju hranu, higijenske potrepštine i lijekove jer je među njima i osoba s dijabetesom. 

U hrvatskim medijima proširila se glasina kako je novom uhićenju presudila anonimna dojave iz Hrvatske, špekulacije je dodatno zahuktao bivši saborski zastupnik Ivan Pernar koji je zambijskoj policiji prijavio da je među onima koji su pokušali usvojiti dijete jedna osoba transrodna. 

Na opasnost takvog prokazivanja upozorila je priopćenjem pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, uz molbu građanima da se suzdrže od rasističkih i transfobnih komentara. 

– Posebno zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor da zambijskim institucijama, javnosti i medijima ukažu da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime je potencijalno i dovode u opasnost s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji – stoji u priopćenju. 

O svemu se oglasila i odvjetnica Jadranka Sloković. 

– Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, taman ono bilo i necivilizirano, ali nemaju pravo ugrožavati druge i širiti govor mržnje zbog svojih rodnofobičnih stavova, pogotovo kad su ti drugi već sami po sebi u tako lošoj i ranjivoj poziciji i kad takav potez može imati teške konzekvence na njihovu sigurnost. Ovo za ljude u Zambiji može biti ozbiljno ugrožavajući i netko bi trebao reagirati – rekla je  za Jutarnji list

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba