Jesu li Žalac i Rimac u svojoj prepisci 'uvalile' premijera?

MALENICA U DNEVNIKU: Nije uopće bitno tko je AP, radi se o privatnoj prepisci

Objavljeno: 29.01.2023. zagorjeinternational

Gost sinoćnjeg središnjeg Dnevnika HRT-a bio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je komentirao poruke Gabrijele Žalac i Josipe Rimac te osobu AP koju one spominju. Da li je AP Andrej Plenković?

– Pazite, premijer nije obuhvaćen niti istragom, niti optužnicom, niti ispitan. Nitko ne zna što se krije u privatnoj komunikaciji dviju osoba. Kažem, sasvim je svejedno tko je AP. Kako je popodne potvrđeno iz vlade, sporni softver je prezentiran u vladi nakon što je potpisan ugovor o nabavi, ali ta komunikacija između premijera i ministara o nekim bitnim i važnim pitanje je nešto što se događa – kazao je Malenica, izbjegavajući dati konkretan odgovor na pitanje da li je moguće da se radi o premijeru.

Je li moguće?

– Rekao sam. Nije uopće bitno tko je AP, radi se o privatnoj prepisci, bilo tko se može pozvati na neku privatnu osobu u svojoj korespondenciji. Nije uopće bitno tko je AP. Radi se o privatnoj prepisci dviju osoba i netko se može pozvati i na vas i na mene i na Andreja Plenkovića ili na bilo koju osobu. Predsjednik vlade, gospodin Plenković, kao što imamo informacije iz medija, nije obuhvaćen s ovom istragom i optužnicom i stoga proizlazi da nije ni sudjelovao u direktnoj komunikaciji s gospođom Žalac i gospođom Rimac o softveru – nije se dao Malenica.

Treba li onda taj AP biti ispitan, pitala je voditeljica.

– Ovdje imamo neovlaštene informacije s obzirom na to da se radi o dokazu u kaznenom postupku koji još uvijek nije javan. Imamo optužnicu koja još nije potvrđena. Vidimo da jalova oporba na temelju nekakvih inicijala i informacija kreira lažnu temu i pokušava fokus prebaciti sa svoje proruske politike na nešto što je po meni lažno. Kazneni postupak su provela nadležna tijela, prije svega Ured delegiranog europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj. Tu imamo neovlaštene informacije. Na njima je da utvrde tko su osobe koje se trebaju ispitati u ovoj fazi postupka – kazao je Malenica te nastavio, odgovarajući na pitanje kako to da takve informacije usred istrage uopće cure u javnost:

Curenje informacija

– Nije prvi put da cure informacije. Ovaj dio kaznenog postupaka nije javan. Imamo situaciju da postupak sa suda seli u javnost. To je nešto što zasigurno utječe na prava okrivljenika, pravo na pravično suđenje, ali i pravo na privatnost, a zapravo dovodi u pitanje smisao i svrhu kaznenog postupka. Mislim da na stručnoj razini treba raspraviti o tome, da li je potrebna izmjena zakonskih propisa, a treba s druge strane omogućiti i prava medija da izvještavaju o kaznenom postupku, a isto tako i pravo građanima da znaju određene informacije iz sudskih postupaka. Ja nemam informacije o istragama tko je puštao dokumente u javnost. To je pitanje za policiju i Ministarstvo unutarnjih poslova. Svakako treba razmisliti kako spriječiti situacije da neovlaštene informacije cure u javnost – zaključio je Malenica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba