Predstavljene realizirane aktivnosti iz resora poljoprivrede na području KZŽ

Prošle godine je kroz 10 natječaja 257 korisnika dobilo 2,5 milijuna kuna, a za ovu godinu najavljena dodatna povećanja 

Objavljeno: 24.01.2023. zagorjeinternational

U Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije predstavljene su realizirane aktivnosti iz resora poljoprivrede u 2022. godini s osvrtom na planove za 2023. godinu.

O realiziranim je aktivnostima govorila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, koja je podsjetila da je prošle godine kroz mjere razvoja poljoprivrede raspisano 10 natječaja te je 257 korisnika dobilo ukupno 2,5 milijuna kuna.

– Provedeni su natječaji za potpore poljoprivrednim udrugama, za modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika, za uzgoj zagorskog purana, potpora za pripremu projektne dokumentacije, za povećanje ekološke proizvodnje, za stočarstvo, za očuvanje pčelinjeg fonda, zaštitu višegodišnjih nasada od padalina, potpora za povećanje poljoprivredne proizvodnje te mjera promocije. Kroz ove natječaje, dobivenim sredstvima korisnici su nabavljali opremu za preradu proizvoda, berače, rashladne komore, povećavali proizvodnju, nabavljali goveda i junice, očuvali pčelinje zajednice, okrupnjavali zemljišta, kupovali plastenike, sadili voćnjake te radili na promociju i brendiranju vlastitih proizvoda – navela je pročelnica Mihovilić. 

Župan Željko Kolar otkrio je da je u proračunu Krapinsko – zagorske županije za razne potpore u poljoprivredi u 2023. godini osigurano 507.160 eura ili 3.821,197,02 kune, od čega se na mjere ruralnog razvoja odnosi 349.500 eura ili 2.633.307.75 kuna.

– Ispunjavamo naše obećanje, ponovno smo povećali ukupan proračun za poljoprivredu iz vlastitih sredstava za 10 posto, a to ćemo raditi i 2024. i 2025. Svake smo godine pratili zainteresiranost naših proizvođača za određene mjere te smo, u slučaju potrebe, osiguravali i dodatna sredstva da bi što veći broj poljoprivrednika dobio bespovratnu potporu – rekao je Kolar te dodao da je čak 81 posto prijava na mjere ruralnog razvoja ocijenjeno prihvatljivima. 

Osvrnuo se i na tuču i sušu koje su prošlo ljeto poharale Zagorje i nanijele velike štete poljoprivrednicima.

– Mnogi od njih su preorali i ponovno posijali određene proizvode koje im je totalno uništila suša koja je bila u 7., 8., i 9. mjesecu. To je jedan realitet za koji se nadamo da se više neće dogoditi. Zahvala ministarstvu i Vladi na naknadi štete, ovo je prvi puta da je jedan ozbiljniji iznos nadoknađen za štete poljoprivrednicima, oko 54 posto. Ukupan iznos štete je 9,3 milijuna kuna, mi smo dobili 5,05 milijuna povrata za 347 korisnika od 369 zahtjeva – podsjetio je župan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba