Hoće li netko odgovarati za smrt 58-godišnjakinje u Varaždinu?

ŠEFICA HITNE: Uvijek je strašno kad se izgubi ljudski život, no na milijun intervencija može se dogoditi da negdje netko napravi i neki propust

Objavljeno: 22.01.2023. zagorjeinternational

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević za Dnevnik Nove TV komentirala je slučajeve koji su završili tragično zbog prekasnog dolaska hitne pomoći, prenosi Index.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Provjereno Nove TV objavilo je priču o 58-godišnjakinji s varaždinskog područja koja je u teškom stanju šest sati čekala hitnu pomoć te idući dan preminula u bolnici. I nije to jedini slučaj gdje je hitna zakazala.
Hitna je bila u fokusu i kada je pomoć tražio novinar Vladimir Matijanić. I on je preminuo. Ministar je nakon pritiska javnosti i za taj slučaj poslao inspekciju, koja je rekla da nije bilo propusta. Najavljen je i prosvjed. Maloljetnik iz Gline utopio se u Biogradu na Moru prošle godine. Tima hitne pomoći – nije bilo. A slučaj mladića koji je umro na cesti u Zaprešiću, natjerala je stanovnike na ulicu jer u hitnoj nije bilo liječnika.

Neki dan je ministar Butković zbog nestale ruske jahte preuzeo odgovornost, smijenio troje ljudi, hoće li tko preuzeti odgovornost zbog propusta na Hitnoj?

– Ministar je nakon provedenog istraživanja potvrdio da postoji osobna odgovornost djelatnika i proveo odgovarajuće mjere u svojoj ingerenciji, tako isto nastupa i zdravstvo. Ministar zdravstva pošalje inspekciju koja se sastoji od pravnika i stručnih osoba, koje onda kažu je li tu bilo propusta – rekla je Grba Bujević za Dnevnik Nove TV.

Ima li Hitna uopće dovoljno ljudi da bi mogla funkcionirati?

– Na milijun intervencija koje ima Hitna uvijek je strašno kad se nešto tako dogodi, izgubi ljudski život, ali može se dogoditi da negdje netko napravi i neki propust – odgovorila je.
Radi slučaja u Metkoviću kada je Gabrijel Bebić (9) umro zbog loše medicinske skrbi podignut je optužni prijedlog kojim se liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko – neretvanske županije, iz ispostave u Metkoviću, tereti da su propustile adekvatno pregledati dijete te utvrditi ozbiljnost njegovog zdravstvenog stanja i životnu ugroženost, a ministar Beroš tvrdi da će reforma riješiti sve probleme.

– Mi očekujemo kada se uoči da ima odstupanja od onoga što su moderne smjernice, da se to uvaži kroz izmjene i dopune zakona i očekujemo da ćemo premostiti neke stvari koje smo uočili – kazala je Grba Bujević.
Na pitanje treba li i ona kao šefica Hitne odgovarati zbog propusta službe, Grba Bujević zaključuje:

– Ako su pogriješili djelatnici, oni imaju svoje komore. Ako je pogriješio ravnatelj zavoda, onda će se tražiti od župana da pokrene on svoj postupak. Ako se ukaže da sam ja za nešto kriva, naravno, svatko treba snositi posljedice za svoje propuste unutar svojih djelatnosti i onoga za što je zadužen.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter