VINCEKOVO NA KLANJEČKIM OBRONCIMA: Bili smo u Goljaku i nauživali se u dobrom vinu, šalama, i gastro delicijama

Fala ti, sv. Vinkec!

Objavljeno: 21.01.2023. Marta Čaržavec

Društvo vinara i vinogradara ‘Antun Mihanović’ Klanjec za svoje kolege vinare, vinogradare i ljubitelje dobrog vina upriličilo je danas u vinogradu obitelji Mirka Drčića u Goljaku tradicionalnu proslavu ‘Vincekovo h Klanjcu 2023.’ kako bi proslavili svog nebeskog zaštitnika. Nismo htjeli propustiti ovogodišnju pjesmu, šalu, dobro vino i gastronomske delicije pa smo ih posjetili na najjugoistočnijoj točki grada Klanjca.

Atmosfera

Tradicionalni početak sezonskih radova u klanječkim vinogradima započeo je okupljanjem kod kleti, a onda smo se uputili do vinograda koje je blagoslovio župnik fra Drage Brglez. Nakon toga, u dobrom i šaljivom raspoloženju, uz spelancije iz Križevačkih statuta pod vodstvom vinskoga biškupa Ivana Petrišića, uz peharnika, zvonara, pjevače i tamburaše, orezan je prvi trs i na njega su obješene najbolje klanječke domaće kobase i špek sa željom da godina bude plodna i bogata kvalitetnim vinima.

Presjednik Društva Igor Jambrešić ispričao nam je kako udruga broji 80 članova, vinara i ljubitelja vina od kojih je njih šest profesionalaca koji ”puštaju” vino u promet,. Ističe, hobisti i ljubitelji vina glavna su nota društva, a Vincekovo je tradicija koja se mora njegovati.

– Sveti Vinko je zaštitnik vinara, staklara i mornara. On je bio mučenik u vrijeme Dioklecijana i borio se za malog čovjeka. Iz povijesti znamo da je tada Dioklecijanova vlast htjela kršćane malo potisnuti, a on se borio za njihova prava pa su ga mučili. Na kraju je ispalo da što ga više muče, on više uživa. Na taj način je narod prepoznao njega kao borca, a vinogradari su prepoznali pozitivan trag. Na mjestu gdje je umro sagradili su crkvu i posvetili je sv. Vinku. Vincekovo danas obilježavamo kao početak vinogradarske godine, počinjemo s rezidbom, počinju radovi – uvodno nam je ispričao Jambrešić.

‘Sokol’

– Danas velike institucije i korporacije ulažu velike novce u ispitivanja i razvoj, a mi vinari imamo zabadaf ispitivače – svi vole malo probat, popit i to nam je fenomenalna priča. Nama u Zagorju, obzirom da volimo pojesti malo težu hranu, pašu suha vina s povišenom kiselinom. Kod nas je graševina najzastupljenija, ima dosta i mješavina sorata, ali znate da su naš grad Klanjec i vinarska udruga revitalizirali i zaštitili sortu ‘Sokol’ koje svojim brendom postaje prepoznatljivo i izvan granica našeg grada. Čak je i tvrtka Trgocentar proizvela sadni materijal kojeg mogu kupiti i drugi vinari – rekao je Jambrešić pa dodao kako se na svakom sajmu traži baš ta sorta vina. Iskoristio je priliku pa svim vinarima uputio apel da posade tu sortu jer je to odlična i priča i svojevrsna ”vabilica” za turiste.

Ovaj običaj nije propustio ni klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek. Istaknuo je kako se Klanjec ponosi svojim brojnim udrugama, a jedna od najaktivnijih je i vinogradarska udruga koja okuplja ljude, ne samo iz Klanjca, već i šire okolice.

Brend

– Društvo održava tradiciju Vincekovog, a ono što je važno je da nam je donijela prepoznatljivost klanječkih vina koja su vrhunska. Također, jedna od zasluga je revitalizacija ‘Sokola’ koje, kako je dokazano, ne postoji nigdje u svijetu. ‘Sokol’ postaje brend Klanjca, ali i Krapinsko – zagorske županije. Od svih vina starih sorata, ‘Sokol’ je daleko najkvalitetnije vino. Nemojmo zaboraviti ni ‘Franjevačke kronike’ koje se čuvaju u našem franjevačkom samostanu gdje postoje zapisi da se ‘Sokol’ prodavao na zagrebačkom Kaptolu. Ostala vina bila su dva, tri novčića, a on je bio 12 ili 13 novčića. Pitali smo se zbog čega. On je izrazito kvalitetna sorta, ali i sorta koja daje jako malo grožđa pa je s vremenom on nestao s naših vinograda, no zahvaljujući udruzi on je danas brend – ispričao nam je Brlek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba