Majstore i to ste uprskali...

PLENKOVIĆ: Naplatili smo 234.000 eura kazni zbog nepoštenog dizanja cijena, GRBIN: Jeste li vi glupi?

Objavljeno: 17.01.2023. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković izvijestio je danas kako je Državni inspektorat izrekao 151 novčanu kaznu u ukupnoj vrijednosti od 234.000 eura subjektima koji su se kod uvođenja eura počeli ponašati po nepoštenim poslovnim praksama.

To će se nastaviti i dalje, rekao je pa naglasio da Vlada nakon toga ima tri arsenala:

– To su ukidanje subvencija, dodatni porezi i vraćanje cijena na neki raniji rok, kazao je, podsjetivši da je Vlada u prošloj godini za građane i gospodarstvo dala tri paketa pomoći vrijedna 3,6 milijardi eura. Vidjet ćemo kako će se subjekti ponašati.

Inače, piše Index, sektor trgovina Hrvatske udruge poslodavaca poslao je priopćenje u kojem poručuju da su ˝trgovački lanci bez uporišta prozvani za nepravilnosti, manipulacije i varanje potrošača u procesu konverzije˝.

– Da su te optužbe bile neutemeljene pokazali su rezultati više od 170 inspekcijskih nadzora koji su provedeni u nizu trgovačkih lanaca, a u kojima je pronađen tek manji broj primjera povišenih cijena, što je zanemarivo s obzirom na opseg djelatnosti trgovine u RH – navode u priopćenju, pa poručuju:

– S obzirom na navedeno i kontinuiranu reputacijsku štetu koju zbog cijele situacije trpimo, naš je interes zaustaviti trend dezinformiranja javnosti i osigurati istinito informiranje potrošača. Kao što smo već istaknuli, sudjelovanje trgovaca u mehanizmu praćenja cijena podrazumijeva prethodno zajedničko usuglašavanje metodologije usporedbe cijena te partnersku suradnju kojoj neće pridonijeti ultimatumi i neopravdana prozivanja.

Peđa Grbin (SDP) je danas u Saboru na aktualnom prijepodnevu podsjetio premijera na izjavu da će kava nakon uvođenja eura poskupjeti 2 do 3 lipe pa ustvrdio da su ga svi u Saboru upozoravali što će se dogoditi nakon uvođenja eura i potrebu da Vlada reagira. 

– Znam da imate puno prioriteta koji nisu u Hrvatskoj, no kada ćete arsenal koji imate u rukama predstaviti javnosti, a plodovi vašeg rada biti vidljivi – pitao je Grbin.

Plenković mu je uzvratio da se njegovo pitanje i doprinos općenito, može svesti na veliku nulu. Podsjetio je da je izjavu o kavi dao je prije ruske agresije na Ukrajinu i svih kriza koje je ta agresija pokrenula, te naglasio kako, za razliku od Grbina, ne smatra unaprijed da je dio gospodarskih subjekata sklon prevari, ide u dobroj vjeri.

Sam Grbin je premijeru uzvratio kako se znalo da je njegova vlada korumpirana i nesposobna, a danas se saznalo da je i naivna.

– Govorite da ste postupali u dobroj vjeri očekujući da trgovci u konverziji neće dizati cijene, pa jeste li vi glupi – pitao je Grbin Plenkovića pa dodao:

– Uvođenje eura za nas je trebalo biti dobro, majstore i to ste uprskali, čega se god dotakne vi i to zaribate.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba