Slovenci imaju veći minimalac od Hrvata, a u trgovinama i do 40 posto niže cijene

Iz Porezne uprave poručili: Na cijene proizvoda u maloprodaji utječe niz čimbenika, a porez je samo jedan od njih – u Sloveniji je veći nego u Hrvatskoj

Objavljeno: 08.01.2023. zagorjeinternational

Iako imaju dvostruko ili trostruko veće plaće od hrvatskog prosjeka, Nijemci, Francuzi, pa i susjedi Slovenci za veliki broj namirnica u trgovinama moraju izdvojiti od 30, a kod nekih proizvoda do čak 40 posto manje novca nego Hrvati. Naime, kako piše Danas.hr, isti proizvodi, ista količina, a cijena u Hrvatskoj u odnosu na isti trgovački lanac u Sloveniji gotovo dvostruko veća.

-Ogorčena sam na to, jednostavno ne mogu vjerovati da nam se to događa, bila sam u Sloveniji i vidjela sam da su drastično različite cijene – rekla je Mira Šehić iz Zagreba, piše Danas.hr.

Primjerice kavu od 450 grama, u istom trgovačkom lancu u Hrvatskoj platit ćemo dva eura i 30 centi više. Ako kupujete sir, ponovno ćete platiti više, razlika je euro i 72 centa. Kod susjeda su jeftinija i jaja za 90 centi, ajvar za 86, ali i tjestenina za 56 centi. Dakle, kako piše Danas.hr, ovih pet artikala u Sloveniji platit ćete 11 eura i 75 centi, a u Hrvatskoj, nešto više od 18 eura – to je razlika od gotovo šest i pol eura na samo pet proizvoda.

-To ovisi o lancima nabave, ovisi o uvoznicima, distributerima, koji rade svoje kalkulacije, mislim da se tu ne radi o problemu s trgovcima – rekao je Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK.

Na razlike u cijeni utječe mnogo faktora, a jeftinija košarica u Sloveniji prvenstveno je zbog nižeg PDV-a.

-Slovenija ima niže porezno opterećenje većine proizvoda dnevne potrošnje i osnovna stopa PDV-a je niža nego u Hrvatskoj, a posebno su niže stope PDV-a koje se odnose na prehrambene proizvode koje su 9,5 posto, dakle značajno niže nego u Hrvatskoj – kazao je Damir Novotny, ekonomski analitičar, dok je Slobodan Školnik, stručnjak za cijene u maloprodaji, rekao:

-Zato što kod nas slabašno gospodarstvo mora na leđima nositi veliki teret neefikasnog javnog sektora i države, koja je preskupa za gospodarstvo koje je na ovom stupnju razvoja, i sve se to mora ugraditi u cijene i u niži standard građana – istaknuo je.

Porezna uprava u priopćenju, kako bi ukazala da je ekonomski analitičar pogrešno naveo da je PDV na hranu u Sloveniji manji nego u Hrvatskoj, ističe da je istina, da je donedavno bio manji i to 9.5 posto, dok je u Hrvatskoj bio 25 posto, no prije nekog vremena PDV na velik asortiman proizvoda u Hrvatskoj jest snižen na pet posto, piše Index.hr.

-​Radi istinitog i potpunog informiranja javnosti povodom netočnih tvrdnji gospodina dr.sc. Damira Novotnyja izrečenih u emisiji RTL Danas od 7. siječnja 2023. u kojoj kaže kako “Slovenija ima niže porezno opterećenje većine proizvoda dnevne potrošnje i osnovna stopa PDV-a je niža nego u Hrvatskoj, a posebno su niže stope PDV-a koje se odnose na prehrambene proizvode koje su 9,5 posto, dakle značajno niže nego u Hrvatskoj”, skrećemo pažnju kako je u Republici Hrvatskoj na prilično širok spektar osnovnih prehrambenih proizvoda stopa PDV-a snižena na pet posto dok je u Republici Sloveniji stopa PDV-a na te proizvode gotovo dvostruko viša i iznosi 9,5 posto – rekli su iz Porezne uprave, dodajući:

-U Republici Hrvatskoj PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od pet na isporuke sljedećih dobara: sve vrste kruha, sve vrste mlijeka (kravlje, ovčje, kozje) koje se stavlja u promet pod istim nazivom u tekućem stanju, svježe, pasterizirano, homogenizirano, kondenzirano (osim kiselog mlijeka, jogurta, kefira, čokoladnog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda), nadomjestke za majčino mlijeko, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla, maslac i margarin, isporuku živih životinja: goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od: goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, isporuku svježih ili rashlađenih kobasica i sličnih proizvoda od mesa, mesnih klaoničkih proizvoda ili krvi, isporuku žive ribe, isporuku svježe ili rashlađene ribe, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, isporuku svježih ili rashlađenih rakova, isporuku svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, uključujući mahunasto suho povrće, isporuku svježeg i suhog voća i orašastih plodova, isporuku svježih jaja peradi, u ljusci, proizvode koji se pretežito koriste kao hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce. Unatoč tome, iako je u Republici Sloveniji stopa PDV-a na primjerice jaja gotovo dvostruko viša nego u Republici Hrvatskoj, u prilogu je istaknuto kako je cijena jaja u Hrvatskoj viša nego u Sloveniji. Naime, na cijene proizvoda u maloprodaji utječe niz čimbenika, a porez je samo jedan od njih – poručila je Porezna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba