POSTALI NERAZDVOJNI: "Uvjerena sam da tumor nikada ne bih sama napipala da nije bilo njega"

Bigl Tobi spasio život svojoj vlasnici: Njuškom ju udario u dojku, a ona je tada napipala tumor veličine zrna graha

Objavljeno: 04.01.2023. zagorjeinternational

  Sanji Veličković (45) iz Kragujevca spasio je život njezin ljubimac, bigl Tobi.

-Gledala sam neki film, a on je stavio glavu na moje grudi i počeo cviliti, što ranije nikada nije činio. Cvilio je cijelo vrijeme i to je trajalo. Tako jedne večeri, pa sljedeće ponovno. Mislila sam da se želi maziti, ali nije prestajao ni nakon maženja. Nisam znala što mu je i htjela sam ga odgurnuti od sebe, ali je on tada počeo režati. Prvi put je iskesio zube na mene i uopće mi nije bilo ugodno, malo sam se i prepala jer to nisam očekivala- ispričala je Veličković, piše Nova.rs, a prenosi Dnevnik.hr.

Veličković je rekla da je Tobi po prirodi umiljat i razigran, dodajući da ga nije mogla prepoznati i da se njegovo neobično ponašanje nastavilo tako što se počeo vrtjeti ukrug.

-Htjela sam vidjeti što mu je, spustila sam se, a on me je repom udario jako u lijevu dojku. Pokušala sam ga smiriti, a onda me njuškom još jače udario na isto mjesto. To me je zaboljelo toliko da sam se morala pridržati. U tom trenutku napipala sam nešto veličine zrna graha – rekla je.

Veličković je odmah otišla na pregled na kojem su joj otkrivene dvije maligne i još jedna pretkancerogena promjena. Na sreću, tumor je bio u ranoj fazi, stoga je Sanja izbjegla agresivne terapije, a liječenje je završila operativnim putem. Kako je rekla, tada je postala svjesna da joj je Tobi sačuvao glavu.

Pas se, kako je ispričala, ni nakon operacije nije odvajao od nje.

-Dok sam ležala, glava mu je uvijek bila ili na mom ramenu ili na trbuhu. Nije dao nikome da priđe krevetu, čak ni mom djetetu. Tada se među nama razvila posebna veza i ja svoj život više ne mogu zamisliti bez njega – rekla je.

Od operacije su prošle dvije i pol godine, a Veličković se osjeća dobro.

-Uvjerena sam da tumor nikada ne bih sama napipala da nije bilo Tobija. I tko zna kada bih ga uopće i otkrila jer sam se osjećala dobro i bila sam puna energije – rekla je.

Uzgajivačica biglova Irena Pantić pojasnila je da bigl, lovački pas ima izoštren i jak njuh, te da je sposoban predosjetiti kada su njegovi vlasnici u opasnosti.

-Bigl je najčešće asistent djeci s autizmom i psihofizičkim smetnjama. Mogu predosjetiti i pad razine šećera u krvi pa se treniraju i kao asistenti za dijabetičare. U praksi se pokazalo i da povoljno djeluju kod osoba koje se nalaze u posttraumatskom stresu, pa bigl i na tom polju ima značajnu ulogu – rekla je Pantić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba