Dobra vijest za građane

Bez naknade se može promijeniti neograničen broj kunskih novčanica i kovanica u eure – evo gdje

Objavljeno: 04.01.2023. zagorjeinternational

Iz Hrvatske narodne banke u srijedu su izvijestili građane da poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji, piše Dnevnik.hr.

 Iz središnje banke ističu da to znači da se zamjena kunskih novčanica i kovanica u eure može obaviti bez naknade na neograničen broj komada. Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci, pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Kunsku gotovinu u eursku, građani do kraja godine mogu zamjenjivati i u poslovnicama Fine i Hrvatske pošte, no ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica, onda te financijske institucije naplaćuju naknadu, pojasnili su iz HNB-a. 

Od 1. siječnja 2024. godine banke Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo u HNB-u, i to također bez naknade, rekli su iz HNB-a., koji će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba