Maja Šabić odnijela je prestižnu titulu pobjednice pete sezone MasterChefa

“Ovaj trofej posvećujem isključivo i samo sebi jer sam ja kuhala”

Objavljeno: 30.12.2022. zagorjeinternational

Maja Šabić odnijela je prestižnu titulu pobjednice pete sezone MasterChefa, kao i novčanu nagradu od 200.000 kuna. Iako je tijekom ocjenjivanja na kraju bilo neizvjesno hoće li pehar otići u Majine ili ruke njezine konkurentice, finalistice Lore Cepetić, žiri je Maja potpuno osvojila svojim finim voćnim desertom.

Maja je za hladno predjelo žiriju donijela paštetu od pršuta i suhih smokava, carpaccio od tune, tartar od škampa, prženu crnu maslinu, ukiseljeni motar, kreker od rižinog papira i nori algi te redukciju acceta. Ovim je jelom htjela istaknuti svoje porijeklo te spojiti unutrašnjost Istre s Primorjem. Lora je pak za prvi slijed spremila tartar od Jakobovih kapica, puding od kukuruza i bosiljka, emulziju od koralja i kreker od pudinga. Kad je riječ o juhi, Lora se odlučila za riskantan pothvat izlijevanja vode na tanjur pred žirijem, što je trebalo rezultirati kremastom juhom od gljiva, ali na kraju se voda u juhi previše rashladila. Maja je napravila juhu od cikle u kojoj je bio žličnjak od mladog kozjeg sira s bosiljkom, kokice od amaranta i prah od maslinovog ulja. Za toplo predjelo Maja je donijela umak od oslića, karamelizirani ljubičasti luk, crveni radič, konfitirani oslić i njok od krumpira popržen na maslinovom ulju. Lora je pripremila pohano jaje u panko mrvicama, pire od šparoga, šparoge i emulziju. Lora je glavno jelo napravila od patke i nazvala ga ”pačje gnijezdo”. Na tanjuru je bila farsa od pačjeg zabatka, pačja prsa s jabukom i začinima. Za podlogu je napravila kremu od spaljenog kruha koju su kandidati rado zajedno pripremali u MasterChef vili. Maja je pripremila file od boškarina u umaku s crnim vinom i tartufima, njok od rikote i špinata, pire od gljiva, glaziranu mrkvu, čips od kelja, pečenu ciklu i na to naribala tartuf. Kad je došlo vrijeme za desert, Maja je žiriju donijela mousse od svježih smokava, te ganaž od bosiljka, limuna i bijele čokolade. Lora je pak pripremila kuglice od bijele čokolade, sezama i lješnjaka uvaljane u crni i bijeli sezam s keksićem i kremom od kestena u umaku od mandarine i ruma.

Damir je Lori za hladno predjelo dao ocjenu sedam, a Majino prvo jelo ocijenio je ocjenom devet. Melkior je Lori za prvo predjelo dao ocjenu šest, a Maji osam. Stjepan je Lori dao ocjenu sedam, a Maji devet te je time već u početku Maja imala šest bodova prednosti. Što se tiče juhe, Damir je Lori dao ocjenu pet, a Maji sedam. Iste su ocijene dobile i od Melkiora, dok je Stjepan Lori dao ocjenu šest, a Maji osam. U toplom predjelu žiri je osvojila simfonija okusa Lorinog jela koja je od Damira dobila ocjenu devet, a Maja šest. Melkior je također Lori dao ocjenu devet, a Maji ocjenu šest. Stjepan je Lori također dao devet, a Maji šest. Kod glavnog jela i Lora i Maja su od Damira dobile ocjenu šest. Iste su ocijene dobili i od Melkiora i Stjepana. Za kraj, od sva tri člana žirija Lora je za desert dobila ocjenu sedam, a Maja osam i time postala pobjednica pete sezone MasterChefa.

– Nestvarno mi je, skroz mi je nestvarno. Ne mogu vjerovati da sam ja osvojila MasterChef. Ovaj trofej posvećujem isključivo i samo sebi jer sam ja kuhala. Moja poruka budućim MasterChef generacijama je da MasterChef stvarno mijenja živote, nije patka – poručila je ponosna Maja za kraj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba