Odlični rezultati TZ-a “Biser Zagorja“

U prvih 11 mjeseci ostvaren veći broj dolazaka i noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu – posjetitelje oduševili brojnim novim zanimljivim sadržajima

Objavljeno: 23.12.2022. zagorjeinternational

Turistička zajednica “Biser Zagorja“ – područja Tuhlja, Klanjca i Velikog Trgovišća u ovoj je godini ostvarila značajne rezultate. Naime, u prvih nepunih 11 mjeseci na cjelokupnom području Tuhlja, Klanjca i Velikog Trgovišća ostvareno je ukupno 62.092 dolazaka te 157.157 noćenja, što je u usporedbi s prošlom godinom porast od 18,08 posto u dolascima te 24,57 posto u noćenjima. Domaći gosti ostvarili su ukupno 35.092 dolazaka i 75.982 noćenja, što je udio 56,52 posto u dolascima te 48,35 posto u noćenjima, što je kad usporedimo udio u ukupnoj strukturi, manje gostiju u odnosu na 2021. godinu.
-Razlog tome je što po otvaranju granica, udio stranih gostiju je u porastu u odnosu na 2021. godinu, a osobito u odnosu na 2020.godinu. Od stranih gostiju najviše su zastupljeni gosti iz susjedne nam Slovenije koji su ostvarili 34.228  noćenja sa 12.639 dolazaka, a zatim su tu gosti iz Njemačke, Danske, Nizozemske, Poljske i Izraela koji bilježe najveći porast u odnosu na godinu ranije. Ako napravimo usporedbu s do sada rekordnom 2019. godinom, u prvih jedanaest mjeseci ostvaren je porast od 14,21 posto u noćenjima, sa 5,65 posto porasta u dolascima, što znači da nam gosti ostaju duže. Strani gost je 2019. godine ostvario ukupno više noćenja u odnosu na domaćeg gosta, kada su također, najzastupljeniji bili gosti iz Slovenije, Njemačke, Danske, Izraela – otkrili su iz TZ-a “Biser Zagorja“.
Iz TZ-a “Biser Zagorja“ ističu da je najveći broj noćenja, kao i ranijih godina, ostvaren u hotelima – u hotelu Well**** Terma Tuhelj koji ima i najveći broj smještajnih kapaciteta, no, kako kažu, tu su i noćenja ostvarena u kampu te objektima privatnog smještaja kojih sada ukupno imaju 67 s 279 ležajeva.  
-Rad i aktivnosti turističke zajednice je tijekom 2022. godine bio usmjeren na stvaranje novih turističkih sadržaja te unapređenje postojećih. Temeljem prijavljenih projekata realizirana su znatna sredstva od Hrvatske turističke zajednice, odnosno Fonda za udružene turističke zajednice, u ukupnom iznosu od 310.000 kuna – rekli su iz TZ-a “Biser Zagorja“
Turistički informativni centri
Otkrili su i koji su prijavljeni pokrenuti projekti u završnoj fazi realizacije.
-Radi se o izradi strategije razvoja turizma područja koje Biser Zagorja pokriva s ciljem definiranja jasnih smjernica daljnjeg rada i vizije cjelokupnog područja, zatim digitalizacija sadržaja područja Turističke zajednice, u sklopu čega su nabavljeni i postavljeni digitalni Smart turističko informativni centri na četiri, vizualno atraktivna stupa putem kojeg gosti mogu dobiti informaciju o sadržajima i ponudi cjelokupnog područja, 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Isti su postavljeni na lokacijama  zanimljivim za posjetitelje, a to su pored ulaza na Vodeni planet u Tuheljskim Toplicama, pored parkinga i info punkta u gradu Klanjcu, u neposrednoj blizini Galerije Antuna Augustinčića te u Velikom Trgovišću u neposrednoj blizini rodne kuće doktora Franje Tuđmana i hotela Se-Mi, na parkingu pored info panoa i jedne od muzičkih klupa s pričom o Zagorju i velikanima ovog područja. U sklopu ovog projekta postavit će se do kraja godine i jedan informativni digitalni pano u Tuheljskim Toplicama s touch screenom putem kojeg će posjetitelji moći i pogledati sadržaje koji ih zanimaju – pojasnili su, pa nastavili:
-U sklopu projekta “Poznate osobe Hrvatskog zagorja“ obilježene su turistički zanimljive lokacije. Radi se o rodnoj kući i Spomen – školi doktora Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, gdje je postavljena i druga muzička klupa s audio zapisom o Zagorju. Nove klupe postavljene su i podno Dvorca Mihanović te na Velikoj Erpenji. Obilježili smo i druge lokalitete od kulturnog značaja na području grada Klanjca, a to su Galerija Antuna Augustinčića, Novi Dvori Klanječki te Cesargrad. Na ovu temu snimljen je i turistički promotivni film “Otkri Biser Zagorja“, oslikan je zid uz cestu koja vodi od Tuheljskih do Krapinskih Toplica, a u pripremi za iduću godinu je oživljavanje poznatih osoba kroz animaciju i uprizorenje pojedinih događanja uz pomoć tehnike 21. stoljeća, odnosno “proširene stvarnosti“. Projekt “Oči Zagorja“ je projekt kojim smo uredili i obilježili, dvije lokacije, jednu u Pristavi, u blizini planinarskog puta koji vodi iz Tuhlja na Cesargrad, a drugu pored Lovačkog doma u Klanjcu. S obje lokacije pružaju se prekrasni pogledi na panorame koje nas okružuju. Nastavak ovog projekta u planu je i u 2023. godini te pozivamo sve da nam jave atraktivne lokacije, vidikovce i slično – rekli su.
Uz sufinanciranje od strane Krapinsko – zagorske županije i uz suglasnost Konzervatorskog odjela u Krapini, a uz dogovor sa župnicima pojedinih Župa,  otkrili su iz TZ-a da je u tijeku obilježavanje vrijednih kapela njihovog područja uz mogućnost dobivanja više informacija putem QR coda koji će na istima biti i postavljen.
Sport i glazba
-U tijeku 2022. godine vratila su nam se stara, ali i nova događanja. U čast Antunu Mihanoviću i njegovoj majci Justini Mihanović u lipnju i srpnju organizirali smo nekoliko manjih događanja. Predstava, pjesnička večer, nastup Baroknog ansambla Hrvatske od kojih je najznačajniji bio večernji koncert “Zagorje Domovini“ pod ravnanjem eminentnog dirigenta Siniše Leopolda uz nastup poznatih glazbenih virtuoza Đani Stipaničeva, Josipe Lončar, Hrvatskog tamburaškog sastava i drugih. U velikom Trgovišću se organizirao Dan sporta i zabave uz predstavu i radionicu za djecu, biciklijada te revijalna nogometna utakmica ženskog kluba iz Pregrade iz domaćeg NK Zagorec VT. Tijekom ljetnih mjeseci organizirali smo po prvi puta “Summer Fest Tuhelj“ s brojnim događanjima za odrasle i djecu kako za domaće stanovništvo. tako i za goste.  Bila je tu modna revija, Tuheljska noć, cirkuska radionica, predstava za djecu, Sajmeni dan uz gostovanje Tomislava Špičeka i po prvi put takmičenje u pripremi kolača… bili su odlično posjećeni i radost i veselje za sve, a tu su nam još foto radionica u suradnji s Udrugom “Foto Hrvatska“, Tržnica domaćih proizvoda tijekom ljetnim mjeseci u Tuheljskim Toplicama, obilježavanje Velike Gospe u Tuhlju, Zahvala jeseni u Klanjcu, obilježavanje Dana općine Veliko Trgovišće, nogometni turniri u Novim Dvorima i Velikom Trgovišću, međunarodno takmičenje u streličarstvu, Ina Rally, Zlatna Lipa, Koncert pod zvijezdama u Klanjcu i drugi. Dio su sadržaja koje smo pomogli i aktivno se uključili u organizaciju i realizaciju. U sklopu projekta promocije privatnog smještaja, sudjelovali smo u certificiranju, kandidiranju i izboru najboljih domaćinstava na razini županije od kojih su dva objekta s našeg područja. Kuće za odmor “Cvetkova hiža“ i “Fančita“ našle su svoje mjesto u prvih top 11.  
Iz TZ-a “Biser Zagorja“ ističu da će ovu godinu pamtiti kao godinu novih događanja i aktivnosti te po broju ostvarenih rezultata.
-Zahvaljujemo svima koji su zajedno s nama sudjelovali i dali svoj, iako i mali, doprinos zajedničkoj realizaciji jer smo svi skupa zajedno jači. Sretne i blagoslovljene blagdane, puno zdravlja i uspjeha u Novoj 2023. godini – poručili su.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba