S osam glasova za i tri suzdržana

Proračun Konjščine će u 2023. godini iznositi 3,3 milijuna eura, najviše otpada na dječji vrtić 

Objavljeno: 22.12.2022. VH

Na posljednjoj održanoj sjednici Općinskog vijeća Konjščine, s osam glasova za i tri suzdržana, izglasan je proračun Općine za 2023. godinu te njegove projekcije za 2024. i 2025. godinu. Također, prihvaćeni su i svi amandmani. 

Ukupni planirani prihodi i primici Općine za 2023. godinu iznose 3.309.781 eura (24.937.545 kn), odnosno 22,57 posto manje u odnosu na tekući plan za 2022. godinu, a ukupni planirani rashodi i izdaci za 2023. iznose 3.182.274 eura (23.976.843 kn), odnosno 18,39 posto manje u odnosu na tekući plan za 2022. godinu. Razlika ukupnih prihoda i primitaka i ukupnih rashoda i izdataka od 127.507 eura (960.702 kn) odnosi se na pokrivanje dijela proračunskog manjka iz prethodnih godina. 

– Proračun koji predlažemo je uravnotežen i realan, a otvaranjem svake mogućnosti za prijavu na projekte, proračun će redovito ići u rebalans što će sigurno donijeti njegovo povećanje – dodaju iz Općine.

Najveća stavka u proračunu i ove godine su sredstva osigurana za djelatnost predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću ‘Konjščina’, a od ključnih projekata istaknuti su dogradnja vrtića, rekonstrukcija ribičke kućice i vatrogasnog doma u Galovcu, rekonstrukcija dječjeg parka, vatrogasnog poligona i sportskih terena, a uz to, ističu u Općini, i dalje će tu biti redovito ulaganje u stipendiranje, vatrogastvo, obrazovanje, civilno društvo, tekuće održavanje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta, ali i sve druge aktivnosti i mjere koje provodi Općina.

– Kao i prošle godine, dana je mogućnost svim građankama i građanima da sudjeluju u kreiranju proračuna, pa su i u ovogodišnji proračun su ubačeni svi prijedlozi sukladno financijskim, tehničkim i realnim mogućnostima. Pred nama je izazovna godina, ali daljnjim racionalnim planiranjem i ovaj proračun će biti izvršen s ciljem poboljšanja kvalitete života naših građana – dodali su iz Općine. 

Nezavisni su vijećnici podržali proračun uz uvjete da se vijećnicima dostavi prijedlog proračuna na 5. razini i da se osnovica i koeficijenti plaća  te materijalna prava za zaposlenike dječjeg vrtića usklade sa pozitivnim propisima i sukladno njima povećaju. 

– Oba uvjeta ispunjena su i izborili smo konačno proračun na 5. razini za što je do sada postojao otpor, budući da isto tražimo od početka mandata. Što se tiče plaća i materijalnih prava za zaposlenike u vrtiću, tražili smo usklađivanje osnovice i koeficijenta sukladno pozitivnim propisima jer smatramo da je to polazna točka u ostvarenju prava na jednake uvjete rada s kadrom u drugim vrtićima. Naša inicijativa je pokrenuta iz razloga što u prijedlogu proračuna nismo primijetili povećanje sredstava za tu stavku kao ni za povećanje materijalnih prava (božićnica, regres, dar za djecu) i iz službenih zapisnika upravnog vijeća vrtića i općinskog vijeća nismo iščitali jasnu namjeru da će se to realizirati, to ostavljamo otvorenim pitanjem za izvršnu vlast – poručili su iz Zaokreta Konjščina te nastavili i da su uložili amandman na proračun kojeg je načelnica usvojila:

– Sredstva za financiranje školske kuhinje predviđena prijedlogom proračuna za 2023. u iznosu 13.000 eura amandmanom smo preusmjerili na povećanje stavke za naknade za novorođeno dijete i to za iznos od 8000 eura. Detaljni prijedlog povećanja iznosa  pojedinačne naknade ćemo dostaviti za iduću sjednicu kada se treba donijeti nova odluka o toj mjeri, no zasad je prijedlog povećati sadašnji iznos od 1000 kuna za prvorođeno dijete na 350-400 eura i ako ostane sredstava jednako ih rasporediti na povećanje naknada i za drugo,treće i svako daljnje dijete. Ostatak novaca, dakle nekih 5000 eura smo ostavili otvorenim, jer smo imali više prijedloga za koje, nažalost, taj iznos nije dostatan – dodali su iz Zaokreta.

Na kraju su istaknuli da će se rebalansima proračuna za 2023. nastojati zalagati za pomoć mladima pri kupnji prve nekretnine, za povećanje božićnica za umirovljenike, za stipendiranje deficitarnog zanimanja logopeda te za povećanje iznosa stipendija za srednjoškolce i studente.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba