˝Ovim slučajem se loše upravljalo još od 90-ih godina˝

Svećenik vabio časne sestre na seks u troje pozivajući se na Sveto Trojstvo

Objavljeno: 20.12.2022. zagorjeinternational

U središtu vatikanskog seks skandala ovaj se put našao slovenski svećenik, isusovac Marko Ivan Rupnik, koji je pokušao dogovoriti seks u troje s dvije časne sestre, uspoređujući taj čin sa Svetim Trojstvom, piše ugledni londonski dnevni list The Times, pozivajući se na tvrdnju jedne od časnih sestara.

U talijanskim medijima, o Rupniku su se početkom ovog mjeseca pojavile tvrdnje da je zlostavljao časne sestre u rodnoj Sloveniji 1990-ih godina.

Njegov vjerski red priznao kako je Vatikan istraživao Rupnika, ali da je presudio kako je nastupila zastara. Međutim, isusovci su naveli da je 68-godišnji svećenik ekskomuniciran još u svibnju 2020. godine, nakon što je ispovjedio ženu s kojom je bio u vezi. No, Vatikan je ukinuo ekskomunikaciju kada se Rupnik istoga mjeseca pokajao, ali isusovci su mu svejedno zabranili ispovijedanja i vođenja duhovnih vježbi.

Talijanske novine ‘Domani’ protekle su nedjelje objavile intervju s anonimnom časnom sestrom koja tvrdi da joj je Rupnik oduzeo nevinost i natjerao je da šuti.

– Otac Marko počeo je polako ulaziti u moj psihološki i duhovni svijet, iskorištavajući moju nesigurnost i krhkost – rekla je, a tvrdi da je Rupnik pitao nju i drugu časnu sestru za seks u troje, objašnjavajući joj da će tako replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga. Ispričala je i kako su njene pritužbe bile ignorirane iako je, kako tvrdi, Rupnik zlostavljao gotovo 20 sestara. Nakon objavljenog intervjua, isusovački red pozvao je sve žrtve da istupe, s obećanjem da će kako su naveli, biti saslušane s razumijevanjem i empatijom.

O cijelom slučaju oglasio se njemački isusovac Hans Zollner, jedan od najistaknutijih stručnjaka Katoličke Crkve za prevenciju seksualnog zlostavljanja.

– Ovim slučajem se loše upravljalo još od 90-ih godina i još je puno pitanja ostalo neodgovoreno – rekao je.

Sandro Magister, vatikanski dopisnik za L’Espresso, rekao je, pak, da je papa Franjo, inače i sam isusovac, bio “blizak” Rupniku i da je možda odigrao ulogu u zaštiti tog slovenskog svećenika. Inače, Rupnik je poznat kao autor mozaika biblijskih scena u crkvama i kapelama diljem svijeta, uključujući i jednu papinsku kapelu u Vatikanu, ali i solinsku baziliku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba