VELIKI JUBILEJ KRAPINSKE GIMNAZIJE:

VLATKO CVRTILA: Naše obrazovanje je zapravo jako dobro, ali mislim da je spremno za promjene, prilagođene generacijama koje dolaze

Objavljeno: 20.12.2022. Valentina Cigula

Gimnazija u Srednjoj školi Krapina slavi svojih velikih 115 godina kontinuiranog rada, a u utorak su to učenici i učenice, profesori i profesorice te svi ostali zaposlenici obilježili prvo otvorenjem izložbe radova četvorice učenika i učenica –“Ruke“ gdje su autori sami ukratko predstavili svoja kreativna djela.

Ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan prisjetio se početaka rada najstarije gimnazije u Krapinsko – zagorskoj županiji.

– Zemaljska vlada donijela je 21. prosinca davne 1812. godine odluka da se u Krapini formira takozvana niža realna gimnazija, no kontinuitet u radu krapinske gimnazije bilježi se od 1907. godine, stoga ove godine slavimo 115 godina kontinuiranog rada iz koje su mnogi učenici postali izvrsni znanstvenici, inženjeri, liječnici, gospodarstvenici i umjetnici. Veliki znanstvenik Albert Einstein rekao da su kreativnost i mašta važniji od znanja. Ova izložba je potvrda te teze, odnosno potvrda da u našoj školi imamo kreativne i maštovite učenike koji svoj potencijal ne koriste samo za sadržaj koji su važni za nastavni plan i program, nego i nešto više od toga – kazao je Rozijan, poručivši:

– Izuzetno me veseli, a i pozivam sve one koji osjećaju taj kreativni potencijal da ga realiziraju bez zadrške, bez obzira hoće li biti dobro ili ne jer to ste onda vi. To nije naučena špranca, već ovakvim pristupom ostavljate pečat ove škole – istaknuo je.

Otvorenju izložbe prisustvovala je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek koja kazala da joj je drago vidjeti da učenici slijede svoje darovitosti i snove te im poručila da uče, ali i da nastave slijediti svoje snove jer kako je istaknula samo tako će daleko stići.

Nakon otvorenja izložbe, održana je zanimljiva panel diskusija “Gimnazija – od tablice do tableta“ u kojoj su sudjelovali današnji znanstvenici koji rade u obrazovanju, a bivši su učenici krapinske gimnazije – rektor Sveučilišta Vern u Zagrebu, doktor znanosti Vlatko Cvrtila, izaslanica dekanice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, izvanredna profesorica doktorica znanosti Mira Krpan te sa Sveučilišta Sjever docent doktor znanosti Vanja Ranogajec. Ravnatelj Rozijan koji je uvodno prije početka panel rasprave istaknuo:

– Današnje, ali i buduće gospodarstvo koje svoj razvoj temelji isključivo na znanju ima presudnu ulogu na stvaranju bogatstva nove vrijednosti svih dijelova društva. Ispravno planiranje obrazovanja za izazove budućnosti vrlo je težak zadatak. Za rođene 2010. godine treba predvidjeti obrazovanje  koje će im omogućiti uspješan radni vijek možda i do 2080. godine – rekao je.

Učenje kroz život

Rektor Sveučilišta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila kazao je da uspoređuju školu kada ju je on pohađao i sada, izgleda drugačije i puno bolje, a zatim učenicima i učenicama uputio poruku.

– Poručujem im da je vrijedno dolaziti u školu, od učitelja dobiti ono što će im u budućnosti pomagati ili za nastavak studija ili posao. Današnje generacije možda nisu toliko usmjerene ka učenju kao što smo to možda mi nekada bili jer imaju i drugačije mogućnosti razviti svoju egzistenciju, no učenje je nešto što će ih definitivno pratiti cijeli život, tako da treba učiti – istaknuo je Cvrtila koji je usporedio obrazovanje u Hrvatskoj s obrazovanjem u svijetu.

– Naše obrazovanje je zapravo jako dobro, ali mislim da je spremno za promjene, zato što obrazovanje mora biti prilagođeno generacijama koje dolaze, a dolaze generacije koje imaju sasvim drugačije mogućnosti naučiti određeno znanje. Možda drugačije pristupiti kako bi se kod njih razvilo kritičko mišljenje. Ulazimo u svijet različitih informacija, paradigmi i izazova. Mislim da će im kritičko mišljenje jako dobro doći da mogu razlučiti što je dobro za njih osobno, što nije dobro i što je dobro za društvo – kazao je.

Izvanredna profesorica doktorica znanosti s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Mira Krpan kazavši da joj je drago vratiti se u domaću atmosferu uz koju je vežu, kako je istaknula, samo lijepe uspomene od generacije profesora i profesorica koji su im nesebično prenosili znanje do prijatelja s kojima je, kako je otkrila i dalje u kontaktu.

Kreativnost i inovativnost

– Činjenica je da živimo u doba digitalne revolucije i treba se postaviti pitanje kojim vještinama današnji učenici i učenice mogu odgovoriti na suvremene izazove. Poručujem im da ne razmišljaju samo u danim okvirima i pokušaju problem sagledati sa više dimenzija, da se u njihovom procesu učenja i razvoja ističe njihova kreativnost i inovativnost, ali i osjećaj za druge ljude, međusobna suradnja, poštivanje različitosti i da ne ostanu samo ‘učenici’ već da sebe promatraju kao buduće građane ne samo Hrvatske već i svijeta – poručila je.

Učenicima i učenicama je poruku uputio i docent doktor znanosti Vanja Ranogajec.

– Srednjoškolcima poručio da budu uporni, traže znanje i educiraju se jer to je jedini ispravan način da se podignu u društvu, odnosno dođu do neke društvene pozicije. Poručujem im da na tom putu ne traže prečice jer su one kratkoročne. Znanje je jedini pravi put. Budite uporni i ustrajni na tom putu – rekao je Ranogajec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba