Grad Krapina 13-ero mladih sugrađana dodijelio više od 430.000 bespovratnih kuna

“Ova mjera će svake godine ići dalje, a gradit ćemo i novi vrtić te izgraditi novu OŠ Lj. Gaja ili dograditi OŠ A. Cesarca”

Objavljeno: 20.12.2022. Valentina Cigula

Mladi Krapinčani i Krapinčanke u utorak su s krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava,  sukladno Odluci o mjerama, kriterijima i postupcima za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada, čime je Grad Krapina ponovno pokazao da vodi brigu o mladima i onima najmlađima.

Kako je otkrio gradonačelnik Zoran Gregurović odobreno je 13 potpora, pojasnivši da se radi o dvije potpore po mjeri za izgradnju obiteljskih kuća i osam potpora za kupnju obiteljske kuće ili stana sa po maksimalno 35.000 kuna, te tri prijave koje su bile na mjeru za sufinanciranje kamata za stambene kredite.

-Znamo da su u prvim godinama otplate kredita uvijek kamate najveće tako da kroz pet godina se sufinancira 50 posto kamata, maksimalno do 750 kuna mjesečno. Što se tiče mjere za izgradnju obiteljske kuće, tu je ove godine dodijeljeno 54.795 kuna. Nadalje, što se tiče mjere za kupnju obiteljske kuće ili stana dodijeljeno je 280.000 kuna, a što se tiče mjere za kamate za sufinanciranje kamata na kredite dodijeljeno je 94.458 kuna, od čega će se ove godine isplatiti 13.649 kuna. Dakle, možemo reći da je ukupno potpisano ugovora za 429.254 kuna, od čega će ove godine biti isplaćeno 348.445 kuna, dok će preostali dio za kamate za stambene kredite biti još isplaćeno u naredne četiri godine. To je mjera koju smo uveli prošle godine po prvi puta – rekao je Gregurović, dodajući da se s ovim mjerama planira nastaviti i dalje. Naime, u projekciji proračuna za iduću godinu i naredne godine, također su uvrštena sredstva u iznosu od 500.000 kuna, preračunato u eure.

-To je mjera koja će ići dalje kontinuirano svake godine i to nije mjera zbog koje se netko odlučio da će se u Krapini nastaniti, ali je sigurno mjera koje će dobro doći i koja će svi mladim obiteljima pripomoći na neki način – poručio je Gregurović.

Dotaknuo se gradonačelnik i problema ‘prebukiranih’ gradskih, ali i privatnih vrtića.

Novi vrtić

– Došlo je do jako velikog porasta broja zahtjeva za upis djece u dječji vrtić, a u vezi s time Grad Krapina se javio na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja putem kojeg nam je odobreno 13.700.000 kuna, tako da će se krenuti graditi novi vrtić s deset novih odgojnih skupina u Ulici dr. Franje Tuđmana. Sigurno da će to dodatno povećati i osigurati dodatne kapacitete jer svakome tko danas radi je najvažnije da zna da mu je dijete sigurno i da je ono zbrinuto. Sigurno da je to jedna vrlo važno stavka – istaknuo je Gregurović.

Gradonačelnik je također otkrio da Grad s nestrpljenjem očekuje raspisivanje natječaja za dogradnju ili izgradnju škola.

– U planu Republike Hrvatske je da se do 2027. godine osigura produženi boravak u svim školama na području naše domovine, dakle jednosmjenske nastave sa produženim boravkom, stoga čekamo da vidimo točno uvjete natječaja. Naša želja je da se izgradi nova Osnovna škola “Ljudevit Gaj”, s obzirom na to da se postojeća ne može dograđivati jer je zaštićeni spomenik nulte kategorije. Međutim, ako to neće biti moguće, onda će se sigurno ići u nadogradnju Osnovne škole Augusta Cesarca. Te škole nisu toliko udaljene, pa da se u najskorije vrijeme onda osigura produženi boravak i jednosmjenska nastava za svu osnovnoškolsku djecu na području grada. Kao roditelj koji ima tri školarca, mislim da mogu jasno govoriti o tome kakav je to ponekad problem za roditelje, pogotovo ako je smjenska nastava i mislim da nam je svima cilj i interes da to što prije zaživi – poručio je.

Vrijedna pomoć

Među mladim Krapinčanima kojima su odobrena bespovratna sredstva je i Goran Pavlinić kojem je dodijeljeno 35.000 kuna u svrhu opremanja stana.

– Dosta smo stan već opremili, ali naravno nisu to bila samo naša sredstva, bila su tu i sredstva od banke koja ćemo sad vratiti, da nam bude manja rata kredita. Kao što je rekao i gradonačelnik, to nije mjera koja čini neku veliku razliku, ali u svakom slučaju, nije ni mali iznos i sasvim sigurno će pomoći za kućni budžet i opremanje stana – rekao je Pavlinić.

Bespovratna sredstva u iznosu od 43.450 kuna za subvencioniranje kamate za rekonstrukciju kuće odobrena su i Mariji Šalković Sirovec, koja je istaknula da svaka pomoć u vrijeme kada plaće ne rastu dobro dođe, a u Krapinu su se preselili i kako je istaknula, ovdje planiraju i ostati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba