Slikoviti performans ‘Prijatelja životinja’ s važnom porukom ove subote na Trgu bana Jelačića

MEĐUNARODNI DAN PRAVA ŽIVOTINJA: Zabranimo koće jer i ribe imaju prava

Objavljeno: 08.12.2022. zagorjeinternational

Ova će subote, s početkom u 11 sati, ‘Prijatelji životinja’ na zagrebačkom Trgu bana Jelačića obilježiti Međunarodni dan prava životinja slikovitim performansom. Naime, plavim licima, tvoreći svojim tijelima oblik ribe i prekriveni ribarskom mrežom, skrenut će pozornost na činjenicu da sve morske životinje zaslužuju obzir i suosjećanje, kao i život bez iskorištavanja. 

Jasne poruke za zabranu pridnenih koća bit će vidljive i na transparentima, a ujedno će pozivati sve da na stranici Zabranimo pridnene koće potpišu peticiju za zabranu pridnenih koća. 

Međunarodni dan prava životinja još od 1988. obilježava se 10. prosinca s ciljem osvještavanja javnosti da se ugrožavanje prava životinja tiče svih nas.

– Ribe i ostale morske životinje također imaju obitelj i osobnost, potrebe za prisnošću i sigurnošću, brinu za svoje potomke i imaju vlastiti smisao života. Istraživanja pokazuju da uspješno prepoznaju članove svoje plove. Koriste se raznovrsnim tehnikama, posjeduju i zavidnu količinu dugoročne memorije i društvena su bića koja imaju važnu ulogu u morskom ekosustavu. Neurobiolozi su već davno dokazali da su i ribe svjesna bića koja imaju sposobnost osjećanja boli i straha, baš kao i ljudi, psi, mačke i ostale životinje – podsjećaju ‘Prijatelji životinja’.  

Aktivisti u performansu prenijet će poruke o destruktivnom djelovanju pridnenih koća koje su u Hrvatskoj još uvijek dopuštene, iako rade golemu štetu cijelom morskom ekosustavu. Zbog svoje neselektivnosti, hvataju sve morske organizme koji im se nađu na putu uključujući zaštićene i ugrožene životinje. Korištenjem koća oslobađa se ugljik iz morskog sedimenta, što utječe na povećanje globalnog zatopljenja i zakiseljavanje mora. Ti podvodni buldožeri godišnje usmrćuju milijarde senzibilnih morskih životinja ostavljajući iza sebe samo pustoš. 

Zabrinjavajuća je činjenica da se godišnje u svijetu ubije 2500 milijarda riba, a u posljednjih 50 godina istrijebljeno je 90 posto velikih ribljih populacija. Procjenjuje se da do 2050. godine neće biti riba nastavimo li ih masovno izlovljavati, a važnost riba i drugih morskih organizama od neprocjenjivog je značaja za naš opstanak na planetu te smo svi odgovorni i dužni dati svoj doprinos za poboljšanje trenutačne situacije s morskim životinjama. 

– Ono što se događa ribama prije nego što završe na nečijem tanjuru nije ništa drugo nego okrutnost prema životinjama. Postoje jednako ukusni veganski proizvodi, koji su ujedno zdraviji, ekološkiji i etičniji. Svatko od nas može doprinijeti spašavanju mora i svih njegovih stanovnika te sudjelovati u stvaranju boljega svijeta za sva bića – ističu Prijatelji životinja. 

Pozivaju sve da na Međunarodni dan prava životinja pogledaju dokumentarac “Eating our way to extinction” i prijave se na Vege izazov. Prijavnica za sudjelovanje u performansu i kuharica “Zelena jela za plavo more” nalaze se na stranicama ‘Prijatelja životinja‘.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba