Plan je uključiti Županiju i županijske institucije

‘ZAGORJE PLASTIC FREE’: Javnoj ustanovi ‘Zagorje zeleno’ odobren projekt kojem je cilj smanjiti korištenje plastičnih proizvoda na području KZŽ

Objavljeno: 30.11.2022. zagorjeinternational

U sklopu javnog poziva za neposredno sufinanciranje projekata poticanja ‘plastic free’ zone Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Javnoj ustanovi ‘Zagorje zeleno’ odobren je projekt ‘Zagorje Plastic Free’.

Pozivom se podupiru mjere koje doprinose smanjenju ekološkog otiska u zaštićenim područjima prirode, očuvanju njihovih ekosustava i klimatskim ciljevima, a provedbom projekta ‘Zagorje Plastic Free’ nastoji se doprinijeti smanjenju korištenja plastičnih proizvoda na području Krapinsko – zagorske županije te potaknuti na korištenje višekratnih proizvoda proizvedenih od prirodnih materijala koje je moguće ponovno upotrijebiti, a nakon upotrebe prenamijeniti ili reciklirati.

Posebnu važnost u projektu imaju informiranje i edukacija javnosti i djelatnika Županije i ostalih županijskih institucija s naglaskom na ograničavanju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, štetnosti plastike za prirodu i mogućnost smanjenja plastike u svakodnevnoj uporabi.

Aktivnost na projektu predstavlja i izrada dokumenta koji predstavlja plan smanjenja korištenja plastike za posjetitelje i korisnike Centra za prirodu Zagorje te zaštićenog područja Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, a dokument je izradila tvrtka ‘Vita projekt d.o.o.’ u suradnji s Javnom ustanovom ‘Zagorje zeleno’.

Plan sadrži primjere u obliku aktivnosti vezanih za smanjenje upotrebe plastike, ponovnu upotrebu i recikliranje od kojih pojedine institucije mogu odabrati one koje se uklapaju u njihovo poslovanje i pokušati ih primijeniti u praksi. Primjeri mogu poslužiti i kao podloga za daljnje osmišljavanje vlastitih aktivnosti.

Ideja je da što više institucija implementira pojedine aktivnosti u svoje svakodnevno poslovanje, što bi se reflektiralo na korisnike njihovih usluga, posjetitelje zaštićenog područja Zelenjak – Risvička i Cesarska gora i Centra za prirodu Zagorje. Na taj način, u praksi bi se doprinijelo očuvanju prirode i okoliša te poboljšanju kvalitete života lokalne zajednice.

Plan smanjenja količine plastike dostupan je na službenoj stranici Javne ustanove ‘Zagorje zeleno’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba