Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković u intervjuu otkrila da će jedan kapitalni projekt u potpunosti promijeniti vizuru grada

“Sve što radimo, radimo za naše stanovnike, posebno najmlađe, očekujemo da nam se doseli još mladih obitelji”

Objavljeno: 26.11.2022. Vanja Hozmec

Proteklu godinu u Varaždinskim Toplicama obilježila su brojna ulaganjima zahvaljujući kojima iz dana u dan postaju sve poželjnije mjesto za život. Budući da su nedavno, na blagdan svetog Martina, zaštitnika topličke župe, Varaždinske Toplice proslavile svoj dan, bila je to idealna prilika za razgovor s gradonačelnicom Dragicom Ratković koja je dala osvrt na proteklo jednogodišnje razdoblje u kojem investicija u svim područjima nije nedostajalo.

Izazovna godina

Kako je rekla, nije nedostajalo investicija, ali ni izazova, s obzirom na pandemiju koronavirusa, ali i rusku agresiju na Ukrajinu koja je utjecala na cijelu Europu, pa tako i na Hrvatsku. Naime, Varaždinske Toplice postale su dom raseljenih osoba iz ratom pogođene Ukrajine, a Grad se maksimalno uključio u pružanje pomoći kako bi djeci osigurao uvjete za pohađanje nastave i uključivanje u predškolski odgoj.

– Osobama raseljenim iz Ukrajine otvorili smo vrata svog Grada, ali i svojih srca i to je nešto što je obilježilo proteklu godinu u Varaždinskim Toplicama. Osigurali smo prevoditelje, naš lokalni Stožer civilne zaštite pruža im pomoć u slučaju bilo kakve potrebe, a djeca koja pohađaju Osnovnu školu Antuna i Ivana Kukuljevića jako su se dobro snašla i uklopila. Unatoč početnim izazovima, vjerujem da smo im uspjeli naše Varaždinske Toplice učiniti drugim domom i uključiti ih u život lokalne zajednice – rekla je gradonačelnica Ratković.

Među brojnim ulaganjima u prometnu i komunalnu infrastrukturu, jedan od najvažnijih i dugoočekivanih projekata koji je realiziran ove godine sasvim je sigurno izgradnja mosta Tuhovec na rijeci Bednji. Radi se o prijeko potrebnoj investiciji vrijednoj čak 7,5 milijuna kuna o kojoj se pričalo već desetljećima, a nakon izgradnje novog mosta, stari će se njegovati kao zaštićeno kulturno dobro.

– Izgradnjom novog mosta na državnoj cesti D24 i nogostupom u duljini od 950 metara riješili smo jednu od najkritičnijih točaka na području Grada, čime je ovaj važan projekt zaokružen, a protočnost i sigurnost prometa značajno su povećane – kazala je gradonačelnica.

U ovoj godini realiziran je još jedan značajan komunalni projekt koji će uvelike doprinijeti većoj sigurnosti sudionika u prometu, a posebno najmlađih. Naime, u Ulici grada Vukovara koja vodi do topličke Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića sanirana su opasna mjesta, a projekt vrijedan više od 900.000 kuna sufinanciran je sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova u iznosu od 687.000 kuna.

Na području Grada izvršeni su i radovi na modernizaciji nerazvrstane ceste u Martinkovcu i Hrastovcu, sanaciji klizišta u Vrtlinovcu, izgradnji i uređenju nogostupa, a dovršena je i rekonstrukcija javne rasvjete u Dugoj ulici.  

– Cijelo područje Varaždinskih Toplica jedno je veliko gradilište, a najvažnije je da sve investicije i projekti koji se realiziraju budu na korist našim građanima. Svim ulaganjima, Varaždinske Toplice iz dana u dan postaju sve ugodnije mjesto za život, a protekle smo godine stvorili dobre temelje za daljnji razvoj Grada. U tom smjeru nastavljamo i dalje – naglasila je naša sugovornica.

Manji, ali jednako važni 

Iako su strateški projekti najzvučniji, Grad je u proteklom razdoblju provodio i manje infrastrukturne, ali i ‘soft’ projekte društvenog karaktera koji doprinose kvaliteti života građana. Tako se ulagalo i u sportsku infrastrukturu, pa je u protekloj godini u Varaždinskim Toplicama izgrađen ‘Fitness’ park, otkupljeno je zemljište za pomoćno igralište za NK Polet Tuhovec i izvršeni su građevinski radovi na izradi drenaže i obnove travnjaka nogometnog igrališta u Varaždinskim Toplicama.  

– Veliku pažnju posvećujemo sportu jer smo prepoznali važnost poticanja djece na boravak na otvorenom i fizičku aktivnost čemu u prilog idu i ovi projekti. Ove godine smo tako uredili dječje igralište kod Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića, završili izgradnju ‘Fitness’ parka i obnovili novih pet igrališta u četiri mjesna odbora čime smo našim stanovnicima osigurali dodatne sadržaje za rekreaciju, druženje i bavljenje raznim fizičkim aktivnostima – otkrila je Ratković.

Ulaganje u obrazovanje u fokusu je Gradske uprave. Iako to nije njegova zakonska obveza, kako bi u osnovnim školama na svom području stvorio nadstandard, Grad ulaže značajna sredstva i u osnovnoškolsko obrazovanje. Sufinancira produženi boravak, prijevoz, natjecanja i izvannastavne aktivnosti, a već drugu godinu zaredom financira i nabavu radnih bilježnica i dodatnog obrazovnog materijala za sve učenike osnovnih i područnih škola na svom području. S ovom mjerom, s ciljem olakšavanja školovanja, planira nastaviti i dalje.

– Za financiranje predškolskog obrazovanja ove godine izdvojit ćemo 3,5 milijuna kuna, a financiramo i pomagače za djecu u vrtićima. Stipendiramo i studente te smo jedan od rijetkih gradova koji “svim” redovnim studentima dodjeljuje stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno – rekla je gradonačelnica osvrnuvši se i na odlične vijesti koje su im potvrđene baš uoči proslave Dana Grada, a odnose se na obitelji s malom djecom.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja će za izgradnju novog dječjeg vrtića Gradu dodijeliti bespovratna sredstva u iznosu od 8,64 milijuna kuna.

– Sve što radimo, radimo za naše stanovnike, posebno najmlađe na kojima Grad ostaje, a vjerujem da će svi ovi projekti učiniti Varaždinske Toplice mjestom u koje će se mladi doseljavati, a ne iz kojeg će odlaziti – kazala je gradonačelnica.

Smart kvart

Upravo jedna od investicija na tom tragu je i izgradnja novog smart kvarta, kapitalni projekt koji će kompletno promijeniti vizuru Varaždinskih Toplica. Naime, nakon što je Gradu država darovala zemljište površine nešto veće od 44.000 kvadrata u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna, krenule su priprema i izrada projektne dokumentacije te idejnog rješenja.

– Riječ je o ogromnom i značajnom projektu koji će na neki način promijeniti izgled Varaždinskih Toplica, na ljepše i na bolje, a mlade obitelji s područja Grada dobit će priliku za kupnju svoje prve nekretnine. Dio je to demografskih mjera koje provodimo s ciljem zadržavanja svog stanovništva, ali i doseljavanja mladih kojima, ako ih želimo privući, moramo nešto i ponuditi – objasnila je Ratković.

– Uz sve mjere koje provodimo i izgradnju novog kvarta u narednom razdoblju, očekujemo da će Varaždinske Toplice postati još privlačnije mjesto za život mladih obitelji – zaključila je Ratković. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba