EKSKLUZIVNO - ODLUČILA ISTUPITI: Kandidatkinja za ravnateljicu Spec. bolnice u Krapinskim Toplicama, klinička psihologinja Gordana Kamenečki o procesu izbora

“Vjetar u leđa mi je velika podrška zaposlenika, a uvjerena sam da je i Županiji u interesu da SBKT vode kompetentni ljudi, bez obzira na stranačku (ne)pripadnost”

Objavljeno: 26.11.2022. Alen Brodar

Potaknuta medijskim objavama na temu izbora novog ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice (SBKT), gdje se u nekoliko navrata spominje i njeno ime, o toj je temi odlučila progovoriti jedna od dvoje kandidata (stigle su četiri prijave, no dvije nisu prošle) za tu funkciju, specijalistica kliničke psihologije univ.spec.clin.psych Gordana  Kamenečki.
Ona je naime, za razliku od drugog kandidata, mladog pravnika Danijela Javorića Barića iz Huma na Sutli, zaposlenica Specijalne bolnice, i to od 1995. godine, a do tada je radila u području obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Bogat životopis

– Rodom sam iz Krapine, a sudionica sam i Domovinskog rata kao psiholog, te imam odlikovanje “Hrvatski pleter” Predsjednika RH. Također sam članica UDVDR-a KZŽ i Udruge 103. brigade KZŽ, a aktivno sudjelujem i članica sam županijske Lige protiv raka. Iz mojeg životopisa, s kojim je u kandidaturi upoznato i Upravno vijeće Specijalne bolnice, razvidno je da sam od završetka studija aktivno sudjelovala u strukovnoj udruzi; Hrvatskom psihološkom društvu, gdje sam u dva mandata bila predsjednica Stručne sekcije za kliničku i zdravstvenu psihologiju, te u Hrvatskoj psihološkoj komori u kojoj sam bila predsjednica Stručnog razreda za kliničku psihologiju, zamjenica Predsjednice Hrvatske psihološke komore, a i sada sam članica dva Povjerenstva i Stručnog razreda. Područje rada u HPK-a bilo mi je status psihologa u zdravstvenom sustavu, kao i u zdravstvenom turizmu. Ovo je samo dio dužnosti koje sam obavljala, a za njih sam dobila priznanja i Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatske psihološke komore. Navedeno, kao i obrazovanje stečeno na fakultetu (organizacijska psihologija, psihofiziologija rada, ergonomija) ukazuje da imam dobre organizacijske sposobnosti i vještine, znanja iz područja upravljanja ljudskim resursima, a dio upravljačkih sposobnosti i znanja (npr: ekonomije i prava) koja su potrebna za upravljanjem bolnicom, mogu nadomjestiti imenovanjem pomoćnika (čl. 85 Zakona o zdravstvenoj zaštiti) – predstavila se Gordana Kamenečki te dodala da je nakon više od 27 godina rada u Specijalnoj bolnici doživjela neizmjerno pozitivno iskustvo na poslu, nakon što se njeno ime kao jedne od kandidatkinja za ravnateljicu pojavilo u javnosti.

Povratak ugleda SBKT-a

– To su vjetar u leđa i podrška koje dobivam od zaposlenika bolnice za svoju kandidaturu. Prema WHO-u, centar zdravstvenog sustava su pacijenti, a centar zdravstvenih politika kadrovi. U SBKT-u je zaposleno više od 700 ljudi koji su stručni, motivirani i predani svojem radu, čak i u izvanrednim okolnostima u kakvima je bolnica bila tijekom pandemije. Prema istraživanjima iz područja rada razvidno je da je čovjek najvažniji čimbenik uspjeha neke organizacije, a njegove potrebe usmjerene su na dobru poslovnu klimu, suradnju i komunikaciju, za što vjerujem da je mnogo zaposlenika kod mene prepoznalo. Važno je da svi međusobno surađujemo u zajedničkom cilju da Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice ponovno zauzme visoki status i mjesto u zdravstvenim ustanovama Republike Hrvatske, na čast i Krapinsko – zagorskoj županiji. Svjesna sam financijskih i organizacijskih teškoća u kojima se bolnica nalazi, a koje su povezane i s Covid pandemijom, ali vjerujem da ću u suradnji i s podrškom Upravnog vijeća, Radničkog vijeća,  sindikata i djelatnika bolnice iznaći najbolja rješenja za izlazak iz krize – razmišlja Kamenečki, a potom se dotakla i samog procesa izbora novog ravnatelja, u kojem je, kaže, bilo malo sumnjivih ‘propusta’ na njenu štetu.

– Ne ulazeći u motive bilo kojeg sudionika, a napominjem da nisam ni u jednoj političkoj stranci, ipak bih željela skrenuti pozornost na jednu činjenicu koju je gospodin Miljenko Cesarec “zaboravio” spomenuti u svojim medijskim istupima. Naime, kako je naveo u svojem izlaganju, da će prezentacije programa kandidata biti 30. studenoga, nije spomenuo da sam ja kao kandidatkinja dobila službenu obavijest da će izlaganje plana i programa rada biti 26. studenoga u 13 sati, a da bih potom već 22. studenoga bila pozvana od strane Upravnog vijeća da se izlaganje plana upravljanja bolnicom trebalo održati taj dan. Malo je “čudno” da je jedan kandidat dobio poziv s točnim terminom, a da sam ja dobila poziv s krivim terminom. Onaj tko je slao pozive, ipak je morao poslati samo dva, a ne 122 poziva, pa da se ‘potkrala greška’. Osim toga, drugi kandidat i sada je naveden na internetskoj stranici SBKT-a kao predsjednik Upravnog vijeća, dakle, dao je svoju kandidaturu još dok je bio predsjednik Upravnog vijeća (natječaj je trajao do 3. studenoga u ponoć) te je tako mogao imati uvid u pristigle kandidature, a time Planove i programe svih kandidata – upozorava Kamenečki.

Dobrobit pacijenata

Dodaje kako vjeruje da je Upravnom vijeću Specijalne bolnice, a naročito predstavniku Radničkog vijeća u njemu, u interesu da u dobroj vjeri, suradnji, viziji i misiji bolnice po savjesti i stručnoj procjeni najboljih kompetencija izaberu kandidata, odnosno kandidatkinju, čiji je primarni cilj uspjeh Specijalne bolnice, zadovoljstvo u radu svih djelatnika, a na prvom mjestu dobrobit pacijenata zbog kojih bolnica i postoji.
– Također sam uvjerena da će i župan i Županijska skupština KZŽ potvrditi svoju vjerodostojnost da se zalažu da županijske ustanove, a naročito važnu ustanovu kao što je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, vode stručni i kompetentni ljudi, bez obzira na svoju stranačku pripadnost, odnosno nepripadnost – zaključuje Kamenečki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba