'K'o grom iz vedra neba'

IZNENADA I NENAJAVLJENO: Papa Franjo danas je smijenio cijeli vrh Caritasa

Objavljeno: 22.11.2022. zagorjeinternational

Zbog optužbi za šikaniranje i ponižavanje zaposlenih Papa Franjo danas je otpustio cijeli vrh globalne humanitarne organizacije Rimokatoličke crkve. Ovaj iznenadni i nenajavljeni potez uključuje čelnike Međunarodnog Caritasa (CI), konfederacije katoličkih organizacija koje djeluju u više od 200 zemalja, a sjedište joj je u Vatikanu.

Čelništvo CI-ja ima više od milijun zaposlenih i volontera diljem svijeta, a njegova smjena objavljenja je u Papinu dekretu. Vatikanski ga je ured prenio, a u odvojenom priopćenju piše da su vanjskim nadzorom radnog okruženja utvrđene slabosti i loše menadžerske prakse u sjedištu organizacije.

Nekadašnji i sadašnji zaposlenici za Reuters su govorili o verbalnom nasilju, protekcijama i lošem upravljanju ljudskim resursima koji su doveli do odlaska nekih zaposlenih. 

– Nije bilo dokaza o financijskim malverzacijama ili seksualnim prijestupima, ali su se pojavile druge važne teme i područja koja zahtijevaju nužnu pozornost – stoji u priopćenju. 

Inače, među smijenjenima su kardinal Luis Antonio Tagle, formalni predsjednik Caritasa koji nije bio uključen u svakodnevno poslovanje. Osim Taglea i još jednog svećenika, svi članovi upravljačkog tijela CI-ja su laici, piše Index.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba