TRAŽE SE IZVOĐAČI: Potpisani 27,6 milijuna kuna vrijedni ugovori za 22 operacije za sanaciju cestovne infrastrukture stradale u potresu - ukupno osigurano 55,5 milijuna

GOSPOČIĆ: Bez ovog natječaja bi jako teško to sami mogli sanirati. KOLAR: Obim radova koji će se odvijati je ogroman, bit će posla za sve

Objavljeno: 21.11.2022. Vanja Hozmec

U Donjoj Stubici su u ponedjeljak potpisani ugovori s predstavnicima gradova i općina koji su ostvarili pravo na dodjelu sredstava preko poziva “Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Krapinsko – zagorske županije“. 

Pročelnica Upravnog odjela KZŽ za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar pojasnila je da je Županija odlukom Vlade RH o izmjenama odluke o načinu dodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti, imenovana tijelom za provedbu financijskih doprinosa.

55,5 milijuna kuna 

– Županija je tako, kao nadležno tijelo, raspisala poziv “Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Krapinsko – zagorske županije“. Ovi pozivom dodjeljuju se bespovratna financijska sredstva iz Fonda solidarnosti u svrhu podupiranja obnove infrastrukture i pogona u području prijevoza, odnosa uspostave redovnog funkcioniranja sustava te obnova i dovođenje infrastrukture s pripadajućim građevinama u području prijevoza u razinu prije potresa koji se dogodio 22. ožujka 2020. godine. Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog poziva su jedinice lokalne i regionalne samouprave, trgovačka društva osnovana od strane Republike Hrvatske i lokalne samouprave i javne ustanove. Na ovaj poziv ukupno su prijavljene 54 operacije s područja županije, sedam operacija u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna kuna su završena i sredstva su u potpunosti isplaćena, a 16 operacija u ukupnom iznosu od 14,3 milijuna kuna su u provedbi. Danas potpisujemo ugovor za 22 operacije od 27,6 milijuna kuna te ostaje još devet operacija u fazi administrativne provjere i provjere prihvatljivosti operacije. Ukupna alokacija u ovom pozivu je 55,5 milijuna kuna, a rok za završetak ovih projekata je 30. lipanj 2023. godine – pojasnila je Mlakar.

Predsjednik Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec je istaknuo da ŽUC upravlja s mrežom od nešto više od 670 kilometara cesta te i da bez potresa koji je zadesio županiju, broj oštećenja na objektima i linijskim cestama je velik. 

– Potres nam je oštećenja dodatno ubrzao. Zahvaljujući resornom ministarstvu i Krapinsko – zagorskoj županiji, kroz ovaj natječaj Fonda solidarnosti Europske unije koji je otvoren, Županijska uprava za ceste je uspjela prijaviti 21 lokaciju, za koje je izdvojeno nešto više od 23 milijuna kuna. Neke smo lokacije uspjeli odraditi, neke su u postupku pripreme. Nadamo se da ćemo do tog roka uspjeti pronaći adekvatnog izvođača, da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo oštećenja uspjeti sanirati do roka koji je zacrtan – rekao je Sirovec. 

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je da potres nikada nije dobra tema, međutim, potpisivanje ovih ugovora za sanaciju štete nastale od potresa svakako jesu dobra vijest. 

– Još uvijek živimo u strahu od potresa, međutim, pozitivno u svemu je to što je Vlada Republike Hrvatske i resorno ministarstvo, preko naše Županije, uspjela osigurati sredstva preko Fonda solidarnosti i provesti natječaj koji nama, čelnicima jedinica lokalnih samouprava, život znače. Sredstva za ulaganje u našu infrastrukturu nismo mogli povući iz Europskih fondova jer je vrlo malo takvih natječaja, a ovo će sada pomoći da saniramo one dijelove koji su najviše stradali u zagrebačkom potresu 2020. godine i vratiti našim građanima cestovnu infrastrukturu kakvu zaslužuju. Bez ovog natječaja bi jako teško mogli sanirati sve te ceste i zato se radujemo sanaciji, a sada je pred nama da pronađemo izvođače radova i da se sve završi u roku – poručio je Gospočić.

Župan Željko Kolar je rekao da su oba potresa iz 2020. godine ostavila veliki trag, kako na infrastrukturi i objektima, tako i na ljudima. 

Zagorski gospodarstvenici, javite se

– Mi smo kao Krapinsko – zagorska županija imenovani kao ‘provedbeno tijelo 1’, znajući za štete koje su nam nastale od potresa i vjerujući da možemo brže i učinkovitije sami raspisati javni poziv, obraditi sve pristigle zahtjeve te osigurati ta sredstva koja su vezana za Fond solidarnosti i roka koji je u skladu s time. Krenuli smo s pet milijuna kuna i na prvom smo natječaju imali samo sedam zahtjeva, od toga je njih šest bilo iz Županijske uprave za ceste, a jedan iz Grada Donje Stubice. Dodatno smo stupili u kontakt s našim općinama i gradovima, pa smo u sljedećem pozivu dobili sredstva od 20 milijuna kuna, raspisali smo drugi poziv i dobili smo još sedam korisnika. Danas po treći puta potpisujemo, za ukupno 22 operacije u vrijednosti 27 milijuna kuna. Ostalo nam je još potpisivanje za devet operacija idućeg ponedjeljka, a sve to ukupno će biti oko 55,5 milijuna kuna. To će se itekako vidjeti i osjetiti na terenu – rekao je Kolar te uputio zahvale načelnicima i gradonačelnicima na brzom i kvalitetnom djelovanju. 

Župan je iskoristio priliku i uputio poziv zagorskim gospodarstvenicima da se jave na natječaje i podsjetio da se novac mora iskoristiti do 30. lipnja. 

– To je i dugačak i kratak rok, kako se uzme, ali je svakako dohvatljiv. Cilj je da sav rezervirani novac potrošimo, a s izradom dokumentacije smo krenuli još ranije. Osim naših gospodarstvenika, pozivam i gospodarstvenike iz okolnih županija da se također jave na natječaje jer ovdje posla doista ima puno i ima ga za svakoga. Obim radova koji će se odvijati na području županije je ogroman. Nemojte zaboraviti da smo digli 30 milijuna kuna kredita za Županijske uprave za ceste, ali i da smo gotovo 60 kilometara cesta uspjeli staviti u dobro stanje. Dakle, ova će investicija od 55,5 milijuna kuna omogućiti poboljšanje kvalitete naših cesta, ali i ono najvažnije, riješiti problem klizišta koja usporavaju promet, zadaju glavobolje lokalnom stanovništvu, ali i uvelike utječu na sigurnost prometa – rekao je na kraju Kolar.

Danas su tako četiri ugovora potpisana s općinom Đurmanec (ukupno 3,9 milijuna kuna), tri ugovora sa ŽUC-om (ukupno 7,44 milijuna kuna), osam s Gradom Donja Stubica (ukupno 4,5 milijuna kuna) te po jedan s gradovima Krapinom i Pregradom te općinama Desinić, Gornja Stubica, Kumrovec, Mače i Zagorska Sela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba