Okrivljeni ravnatelj, glavna sestra i doktor opće medicine

Pokrenuta istraga zbog smrti 18 korisnika od korone u jednom staračkom domu u Splitu

Objavljeno: 11.11.2022. zagorjeinternational

Zbog osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo na štetu zdravlja ljudi, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu provest će istragu protiv troje hrvatskih državljana (1960., 1964., 1965.), piše 24sata

Naime, sumnja se da su okrivljenici od proglašenja pandemije koronavirusa 11. ožujka 2020. godine, do 7. travnja iste godine, u staračkom domu u Vukovarskoj u Splitu, postupali protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, a potom i protivno Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u Domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi. 

Konkretno, sumnja se da nisu u potpunosti provodili tražene preventivne mjere za rano otkrivanje infekcije te nisu pravodobno prijavili nadležnoj epidemiološkoj službi pojavu temperature i drugih simptoma koji su mogli upućivati na infekciju koronavirusom. Također, sumnja se i da nisu uspostavili jasan i jednostavan sustav kretanja osoba unutar ustanove odnosno nisu u potpunosti ograničili kretanje korisnika i djelatnika unutar ustanove, niti su sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, imenovali tim za kontrolu bolničkih infekcija koji svakodnevno provodi, prati i nadzire mjere sprječavanja, suzbijanja i kontrole infekcija povezanih s bolničkom skrbi te nadzire provedbu preporuka.

Kao rezultat navedenih radnji, 15 djelatnika doma i čak 59 korisnika zaraženo je koronom, a 18 je korisnika uslijed komplikacija uzrokovanih virusom, preminulo. 

Inače, troje osumnjičenih su ravnatelj doma Ivan Škaričić kao prvookrivljenik, glavna medicinska sestra i voditeljica odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju kao drugookrivljena te doktor opće medicine kao trećeokrivljeni. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba