Unatrag deset mjeseci evidentirane su 583 prometne nesreće, a u njih 127 sudjelovali su pijani vozači

Sve smo bliže vikendu i Martinju, čekaju nas pojačani nadzori prometa i posebne akcije

Objavljeno: 10.11.2022. zagorjeinternational

Vikendu smo sve bliže, a time i pojačanim aktivnostima u prometu, a narednih dana povodom narodnog običaja krštenja mošt ‘Martinja’ koji će trajati do ponedjeljka. Te će dane posebno u noćnim i jutarnjim satima biti provedene posebne akcije usmjerene na alkoholizirane vozače.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama. Iz policije podsjećaju da alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća, negativno djeluje na vozače te vozačima pod utjecajem alkohola; smanjuje se oštrina vida, perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.) što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača, smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika, u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija, produžuje se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji, događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi.

Vozači i dalje sudjeluju u prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola, a za izdvojiti je kako je tijekom 2021. godine na području PU krapinsko – zagorske evidentirano ukupno 695 prometnih nesreća, a u svakoj petoj nesreći, odnosno u 139 nesreća sudjelovali su alkoholizirani vozači. Od ukupnog broja prometnih nesreća dvije prometne nesreće bile su s poginulim osobama. U njima su stradale dvije osobe, dok je 60 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama, 19 teško i 58 osoba s lakšim tjelesnim ozljedama, a u 77 prometnih nesreća nastala je materijalna šteta.

U deset mjeseci 2022. godine evidentirane su 583 prometne nesreće, a u svakoj četvrtoj nesreći, odnosno u 127 prometnih nesreća sudjelovali su alkoholizirani vozači. Od ukupnog broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali alkoholizirani vozači jedna prometna nesreća bila je s poginulom osobom, 65 nesreća s ozlijeđenim osobama, a u 61 prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Stoga, policija upućuje apel na sve vozače, kao i sve sudionike u prometu da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića.

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića su: pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan, koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije, idite pješice, ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze, ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti), ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića, u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste, ne dopustite da budete crna statistička brojka, pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

– Pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Upozoravamo sve vozače da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića – kažu iz policije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba