Temeljem dojava u kojima se navode strašne stvari

‘Prijatelji životinja’ Državnom inspektoratu prijavili sklonište za životinje iz Slavonskog Broda koje krši zakon  

Objavljeno: 01.11.2022. zagorjeinternational

Na temelju zaprimljenih dojava, Udruga ‘Prijatelji životinja’ uputila je prijavu Državnom inspektoratu i zatražila inspekcijski nadzor skloništa za napuštene životinje ‘Sretna šapica’ u Slavonskom Brodu.

Naime, prema navodima iz dojava, psi u skloništu se ne kastriraju, već se godinama nekontrolirano međusobno pare, kujice su silovane od više mužjaka koji se bore za ženke, zbog čega psi imaju tragove tjelesnih ozljeda, ne zna se gdje završavaju štenci, a sklonište udomljava nekastrirane životinje.

Zakon o zaštiti životinja propisuje da sva skloništa za životinje “moraju osigurati trajnu sterilizaciju pronađenih pasa i mačaka, osim ako je životinja označena pa je moguće pronaći vlasnika i vratiti životinju”. 

Iz Udruge ‘Prijatelji životinja’ su stoga zatražili da se hitnim inspekcijskim nadzorom utvrdi posluje li sklonište sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje te odgovaraju li podaci upisani u Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje, u koji su skloništa dužna upisivati sve evidencije o svim primljenim životinjama uključujući i podatke o kastraciji.

Prijatelji životinja su još 2020. tražili reviziju rada svih skloništa u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na provjeru kastracija i upisa u Jedinstveni informacijski centar, no to se očito nije dogodilo. Oštro osuđuju svako loše postupanje prema životinjama u skloništu. Zalažu se za otvorenost prema volonterima i javnosti te transparentnost u radu skloništa dok je kastracija svih životinja najosnovnija obveza svakog skloništa koja se mora redovito i strogo kontrolirati.

Iz Udruge ujedno navode da u Hrvatskoj mnoga skloništa nemaju transparentnost i sljedivost niti su otvorena prema građanima i volonterima, što je poražavajuće. 

– Razlog postojanja skloništa su neodgovorni građani koji ne kastriraju i koji napuštaju životinje i njihovo potomstvo. Upravo zato skloništa moraju imati najviše standarde u postupanju prema životinjama jer one ionako već ispaštaju zbog ljudske neodgovornosti – kažu. 

Zakon o zaštiti životinja te pravilnik o skloništima s objašnjenjima izmjena nalazi se na službenim stranicama ‘Prijatelja životinja’kao i poveznica na Jedinstveni informacijski centar na kojem se lako može provjeriti da li sva skloništa kastriraju sve životinje o kojima skrbe. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba