Sudjelovali i zagorski policajci, evo što poručuju

KRAJ MOTO SEZONE: Više od 1500 motociklista i preko 2000 posjetitelja kod crkve Sv. Barbare

Objavljeno: 24.10.2022.

Oko 1500 motociklista i 2000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva uputilo se jučer u Bedekovčinu kod crkve Sv. Barbare kako bi obilježili tradicionalni završetak motociklističke sezone i blagoslov vozača i vozila, čime je svečano obilježen završetak još jedne sezone motorista.

Zagorski policajci Tomislav Zajec i Željko Lež sudjelovali su na završetku motociklističke sezone i blagoslovu vozila i vozača kojom prilikom su provodili preventivno-edukativne i promidžbene aktivnosti o sigurnom sudjelovanju svih sudionika tako i motociklista te su ostvarili neposredan kontakt sa sudionicima, prilikom čega su promicali poželjno ponašanje u prometu.

Na postavljenom info-pultu dijelili su promidžbene materijale te su kroz razgovor i kontakte savjetovali i upoznavali vozače sa zakonskim propisima, (upravljanje motociklima propisnom i prilagođenom brzinom, korištenje zaštitne kacige i motociklističke opreme, da ne upravljaju motociklima ako su konzumirali alkoholna pića i slično) te su tom prilikom ukazivali na posljedice prometnih nesreća. U preventivnim aktivnostima sudjelovali su i policijski službenici – motociklisti Postaje prometne policije Krapina s dva službena motocikla. 

Tijekom sezone vožnje motocikla zagorski policajci su uz redovite kontrole i akcije pojačanog nadzora vozila, provodili i pojačane preventivno-represivne mjere prema vozačima motocikla, te su prilikom obavljanja redovne službe kao i organiziranja zasebnih akcija, nadzirali i sankcionirali prekršaje tih kategorija vozača poput prekoračenja brzine, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisnog obilaženja, pretjecanja i mimoilaženja, vidljivosti registarske oznake.  

U devet mjeseci 2022. godine na području PU krapinsko – zagorske evidentirane su ukupno 523 prometne nesreće, od čega su bile 24 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači motocikala i mopeda. Od ukupnog broja prometnih nesreća 21 prometna nesreća bila je s ozlijeđenim osobama i 3 prometne nesreće s materijalom štetom.

U prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali vozači motocikala i mopeda ozlijeđene su ukupno 23 osobe, od čega je 15 osoba zadobilo teške tjelesne ozljede (devet vozača motocikla, pet vozača mopeda i jedan putnik na motociklu), a osam osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede (pet vozača motocikla, dva vozača mopeda i jedan putnik na motociklu).

Najčešći uzroci prometnih nesreća vozača motocikla su nepropisno kretanje vozila po kolniku, brzina neprimjerena uvjetima na cesti, nepoštivanje prednosti prolaska i nepopisano pretjecanje.

– Koristimo prigodu te posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede. U zaštiti mladih motorista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu. Ujedno sve što vrijedni za vozača, vrijedi i za putnika na motociklima i mopedima – poručuju iz policije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba