ZNATE LI? Od 15. studenoga kreću prijave na natječaj kojim možete ostvariti subvenciju za sufinanciranje fotonaponske elektrane (FE) za vlastitu potrošnju na kući

Želite smanjiti račune za struju u domaćinstvu za 90 posto? U tvrtki ‘Robots Machines Energy’ znaju kako 

Objavljeno: 14.10.2022. Vanja Hozmec

Znate li da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 28. rujna raspisao Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, kojim potencijalno možete dobiti subvenciju za projekte korištenja obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju u kući i pritom dobro uštedjeti? Prijave na javni poziv kreću od 15. studenoga, stoga donesite ispravnu odluku, uložite u fotonaponsku elektranu i postanite inovativni pojedinac koji će unaprijediti svoje prihode na obnovljiv, održiv i ekološki način. Kako? Tu će Vam pomoći stručni tim tvrtke ‘Robots Machines Energy’ (RME). 

Tvrtka ‘RME’ ’ima sjedište u Krapinskim Toplicama, a svojim klijentima nudi usluge projektiranja i montaže fotonaponskih sustava po principu ’ključ u ruke’, ishođenje dozvola za trajni pogon od HEP-a i servisiranje fotonaponskih elektrana, bilo da se radi o privatnim korisnicima, ili tvrtkama. 

Fotonaponska elektrana 7,875 kWp

Stručan tim čine certificirani instalater fotonaponskih sustava Robert Roginić, Dejan Gajić i vlasnik Krunoslav Pavić, dipl. ing. el. 

Kako do fotonaponske elektrane?

Jednostavni sustavi solarnih ili fotonaponskih elektrana postavljaju se na krovove kuća ili hala, a što je sve potrebno za izradu idejnog i projektnog rješenja te ponudu za fotonaponsku elektranu, pojasnili su iz tvrtke. 

– Potrebno je priložiti jedan kompletan račun za električnu energiju, adresu objekta na kojem se razmatra izgradnja fotonaponske elektrane te broj katastarske čestice i katastarske općine na kojoj se nalazi objekt, postojeću projektnu dokumentaciju, odnosno tlocrte i nacrte iz kojih su vidljive površine, orijentacije i nagibi krovova, a ako je objekt legaliziran, dovoljno je poslati fotografije nacrta objekta. Također, potrebno je naglasiti gdje se nalazi brojilo električne energije i glavni razvodni ormar na objektu. Uz to, klijent treba priložiti i dokaz legalnosti objekta (rješenje o izvedenom stanju sa žigom pravomoćnosti ili uporabnu dozvolu) te poslati fotografije iz kojih su vidljive krovne površine i pročelje fasade, ako je na fasadi mjerni ormarić, sam mjerni ormarić električne energije i glavni razvodni ormarić – pojasnili su. 

Uz spomenuto, dodaje vlasnik, potrebno je navesti i vrstu pokrova, postoji li na objektu gromobranska instalacija, je li izvedeno temeljno uzemljenje, priložiti kopiju elektroenergetske suglasnosti HEP-a, Ugovora o korištenju mreže ili nekog drugog dokumenta iz kojeg je vidljivo koliki je zakup snage te imate li jednofazni (npr. 4,6 kW) ili trofazni priključak (npr. 17,25 kW) i sl. 

Fotonaponski panel i automatizirani robot za čišćenje fotonaponskih modula

Tvrtka za svoje poslovne partnere koji su instalirali fotonaponske elektrane nudi i usluge servisiranja i čišćenja solarnih panela kako bi se povećala efikasnost proizvodnje električne energije za dodatnih pet do sedam posto (u nekim industrijama i više od 10 posto). 

Energetska slika RH

Ugradnjom fotonaponske elektrane najveću korist imaju sami korisnici koji tijekom godine proizvode dovoljno el. energije za vlastite potrebe i ne trebaju plaćati račune za struju odnosno isti su manji za 90 posto. Investirati u fotonaponsku elektranu je isplativije ulaganje od držanja novca u banci jer su kamatne stope niže od inflacije. 

Koristi od fotonaponske elektrane ima i Hrvatska jer u ljetnim periodima je najveća proizvodnja iz fotonaponskih elektrana dok je s druge strane tada i najveća potrošnja zbog turizma i potrebe za hlađenjem. Hidrocentrale u tom periodu gotovo da i ne proizvode el. Energiju. Također, koristi od fotonaponske elektrane ima i planet Zemlja jer povoljno utječu na okoliš, odnosno utječu na smanjenje emisije CO2. 

On-GRID fotonaponska elektrana s digitalnim dvosmjernim brojilom

Konkretno, sam korisnik koji instalira ‘ONgrid’ fotonaponsku elektranu, ljeti proizvodi energiju za vlastite potrebe i višak energije predaje u HEP-ovu mrežu na štednju dok zimi kada je sunce slabije uzima energiju sa štednje od HEP-a. 

Uz subvencije

Iz tvrtke podsjećaju i na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, preko kojeg je moguće dobiti subvenciju koja iznosi, ovisno o kategoriji područja RH, od 40 do 80 posto.  

Javni je poziv objavljen 28. rujna, a na njega je potrebno aplicirati s elektrotehničkim projektom, uporabnom dozvolom za kuću/halu i energetskim Certifikatom razreda ‘A’, ‘B ’ili ‘C’ za kontinentalni dio RH. 

Prijave će se za spomenuti Javni poziv zaprimati od 15. studenoga, a Javni poziv bit će otvoren do kraja godine. Također, važno je istaknuti da se prijave razmatraju prema rednom broju zaprimanja, a svi detalji dostupni su na službenim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Iz tvrtke stoga poručuju da ako želite imati fotonaponsku elektranu na svojem objektu, sa ili bez subvencije, i na taj način smanjiti račune za električnu energiju u domaćinstvu za 90 posto, da im se s punim povjerenjem možete obratiti. Investicijom preko tvrtke ‘Robots Machines Energy’ svi korisnici su oslobođeni poreza na dodatnu vrijednost koji iznosi 25 posto, stoga im se javite putem e-maila: [email protected] ili na broj telefona 00385 99 / 276 – 4444. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba