Za aktivniju suradnju s građanima

Varaždinski gradonačelnik Bosilj podnio inicijativni prijedlog Gradskom vijeću za osnivanje novog mjesnog odbora

Objavljeno: 14.10.2022. zagorjeinternational

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj podnio je inicijativni prijedlog Gradskom vijeću Varaždina za preustroj mjesnih odbora te osnivanje novog osmog mjesnog odbora Varaždin. Inicijativom se, sukladno stručnoj podlozi, Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutu Grada Varaždina, predlažu ujedno i promjene područja još nekih mjesnih odbora na području grada radi njihovog boljeg prostornog razgraničenja na dijelove grada čiji stanovnici imaju slične lokalne interese. Budući da je prethodnih godina došlo do imenovanja novih ulica te do promjene protezanja odnosno imena nekih postojećih ulica, trgova i javnih zelenih površina, potrebno ih je uvrstiti u područje pojedinog mjesnog odbora.

-Četvrti mjesni odbor Varaždin najveći je mjesni odbor na području grada. Područje novog, osmog mjesnog odbora Varaždin predlaže se odrediti tako da se izdvoji iz dijela dosadašnjeg četvrtog mjesnog odbora. osmi mjesni odbor bi se prirodno i logično nalazio između Ulica braće Radić, Vidovečke ulice, Ulice Jurja Križanića i Jalkovečke ulice na sjeveru, Ulice Krešimira Filića na istoku, na jugu željezničke pruge Varaždin – Ivanec te na zapadu granica naselja, tako da uključuje i područje Jalkovečke ulice, a ne uključuje područja ostalih navedenih ulica i činio bi zasebnu prostorno-funkcionalnu cjelinu – rekli su iz Grada, dodajući:

-Četvrti mjesni odbor broji nešto više od 11.000 stanovnika. Broj stanovnika u novo formiranom osmom mjesnom odboru koji bi se izdvojio iz četvrtog mjesnog odbora bio bi otprilike 6700, što je podjednako broju stanovnika u trećem i petom mjesnom odboru. Osnivanjem osmog mjesnog odbora Varaždin omogućilo bi se građanima s ovog područja da aktivnije i neposrednije sudjeluju u rješavanju svih problema vezanih uz njihov životni prostor te bi im se pružila mogućnost da u suradnji s nadležnim institucijama Grada doprinesu poboljšavanju kvalitete života u svom naselju – pojasnili su.

Optimalno sjedište tako definiranog osmog mjesnog odbora, kojemu je glavna komunikacija Jalkovečka ulica, bilo bi na lokaciji središnje smještenog i frekventnog POS naselja u Jalkovečkoj, gdje se već nalaze Medicinska škola Varaždin, Sveučilište sjever, Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, trgovine, ambulante. Do određivanja sjedišta novog mjesnog odbora, za što se planira raspisati javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup poslovnog prostora, osmi mjesni odbor za svoj rad bi koristio prostorije dosadašnjeg četvrtog mjesnog odbora Varaždin.

Vezano uz temu osnivanja novog mjesnog odbora, kao i oko promjene područja ostalih mjesnih odbora, održano je Međustranačko vijeće. S inicijativom su na Koordinaciji u Gradskoj vijećnici upoznati i svi predsjednici Vijeća mjesnih odbora koji su dužni mišljenje Vijeća svojih mjesnih odbora dostaviti Gradskom vijeću. Svi građani moći će se uključiti u donošenje ove odluke svojim mišljenjem i prijedlozima putem savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

-od 14. listopada do 14. studenog provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o područjima mjesnih odbora na području drada Varaždina. Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s ovom Odlukom te prikupljanje mišljenja, primjedbi i prijedloga, kao i eventualno prihvaćanje zakonitih i stručno utemeljenih mišljenja, primjedbi i prijedloga – rekli su iz Grada.

Materijali  i obrasci relevantni za savjetovanje kao i sam Nacrt Odluke nalaze se na web stranici Grada Varaždina. Svoje doprinose javnom savjetovanju, zainteresirani mogu dostaviti isključivo putem priloženog obrasca zaključno do 14. studenog na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, Varaždin, s naznakom “Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o područjima mjesnih odbora na području Grada Varaždina” ili na e-mail adresu: [email protected], također putem obrasca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba