Na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine dobro znana, desetljetna i već 'prožvakana' tema dobila novi moment i novo obećanje

GREGUROVIĆ: Što je sa Stubakima? Andabak je najavio povlačenje iz turizma. KOLAR: Nemojte čitati novine, samo se sekirate, čitajte natječaje. Projekt ide dalje

Objavljeno: 22.09.2022. Alen Brodar

Vijećnika iz redova HDZ-a, županijskog predsjednika te stranke i gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića zanimalo je u kojoj je fazi projekt Stubaki, s obzirom na medijske natpise, u kojima je istaknuto da je privatni investitor u projektu, Jako Andabak, krajem ljeta najavio da se povlači iz turističkog biznisa.  – Puno smo na ovoj Skupštini razgovarali, potvrđivali anekse, produživali rokove, međutim još ništa nije pokrenuto. Koji su sljedeći koraci s projektom Stubaki – pitao je Gregurović.
 Župan Kolar prije konkretnog odgovora s podsmijehom mu je sugerirao da neka ne čita novine. – To samo živcira čovjeka. Dobije netočnu ili nepotpunu informaciju i onda nakon toga samo ima probleme – objasnio je Greguroviću Kolar pa se nadovezao:

Javljanje na natječaj

– Mi smo u kolovozu imali i Izvršni odbor i Skupštinu društva, gdje smo sagledavali situaciju u kojoj se nalaze Stubaki d.o.o. i mogu reći da se priprema projekt i da će se Stubaki d.o.o. javiti na natječaj Ministarstva turizma za povlačenje sredstava. Prema tome, jasno je da se ne odustaje od projekta Stubaki i da gospodin Andabak ne izlazi iz tog projekta, dapače, priprema se sve da se može javiti na natječaj da bi se dio sredstava povukao iz Ministarstva turizma, dok će ostalo biti vlastita sredstva privatnog partnera. Naime, prema ugovoru kompletnu financijsku konstrukciju mora završiti privatni partner – kazao je Kolar.
Istaknuo je da spomenuti natječaj doduše još uvijek nije otvoren, no da će to, prema informacijama koje ima, biti početkom listopada te će trajati 90 dana.

– Posebno me veseli da su praktično svi naši veći gospodarski subjekti, odnosno velika većina njih je već podnijela zahtjeve za građevinske dozvole i vjerujem da imaju velike šanse dobiti novac te da ćemo imati veliki investicijski ciklus u turizmu. Inače, taj je natječaj podijeljen na privatni i na društveni sektor, pa i mi kao Županija pripremamo dva projekta – jedan je Stubaki, znači Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, gdje ćemo ići s drugom i trećom fazom. Tu se planira rušiti stara zgrada i graditi novi smještajni kapaciteti s novim restoranom, kuhinjom i natkrivanjem postojećeg bazena. drugi projekt je Specijalna bolnica Krapinske Toplice, odnosno uređenje 53 sobe i nove kotlovnice, sa ‘zelenim komponentama’ vezanim za obnovljive izvore energije. Jedan i drugi projekt će biti spremni krajem listopada – izvijestio je župan skupštinare.
Replicirao mu je ponovno Gregurović, rekavši da mu je drago što se projekt Stubaki nastavlja dalje nakon 10 – 15 godina čekanja.

– Iako, što se tiče samog natječaja, poznato je da je maksimalni iznos koji se može dobiti 40 milijuna kuna, što je, složit ćete se, kap u moru za jedan takav projekt. Vjerujem da gospodina Andabaka pritom neće kočiti činjenica da je stavio hipoteku na to zemljište za jedan drugi svoj projekt. No, ako će se to nastaviti, sigurno da će to biti dobro za sve u županiji. Međutim, poučeni dosadašnjim iskustvima, ako je to privatna investicija kojoj je da se završi uistinu uvjet taj natječaj Ministarstva turizma gdje se maksimalno može dobiti 40 milijuna kuna, bojim se da ga nećemo tako brzo vidjeti – zaključio je Gregurović, pa ponovno izazvao Kolara da mu se obrati ‘s visoka’.

Druga šansa

– Mijenjam izjavu. Čitajte, gospodine gradonačelniče. Znači, maksimalna potpora je 130 milijuna kuna, a ne 40. A ja ne znam ni jednog poduzetnika koji će investirati privatni novac ako može povući bespovratna sredstva. Drugo, znate da ima projekata koje riješite odmah, a ima i onih koji ne idu brzo. Za Pelješki most su se raspravljali 20 godina čije je inicijativa, pa je na kraju došla Vlada Andreja Plenkovića koja ga je realizirala. Isto tako, rečeno je da će se otkupiti INA, pa se nije otkupila. Znači, nije situacija crno – bijela, pa nije ni s ovim našim projektom, koji je bio pionirski. Naime, ljudi koji su ga tada osmislili su to radili dok još u RH nije bilo Zakona o javno – privatnom partnerstvu. Da nije bilo one krize 2008. i 2009. godine, sa 100-postotnom sigurnošću mogu reći da bi projekt Stubaki bio realiziran. Nama je ovim natječajem otvorena druga šansa i mi ćemo je, siguran sam, iskoristiti – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba