Jesen kuca na vrata, a s njom i jedna od najljepših zagorskih manifestacija, 'Zahvala jeseni' u Klanjcu

PROGRAM KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Zakoračite u listopad uz zabavni petak, rasplesanu subotu i nasmijanu nedjelju

Objavljeno: 22.09.2022. Marta Čaržavec

Iako su hladnija jutra i kišni dani već debelo okončali ljeto i najavili početak jeseni, sutrašnjim danom i službeno započinje najšarenije doba godine, a baš će takav biti i program ovogodišnjeg 21-og izdanja ‘Zahvale jeseni u Klanjcu’. Jedna od najljepših zagorskih manifestacija nakon dvije pandemijske godine vraća se u punom obimu sa širokim spektrom nastupa i ponude čiji će se šarm preliti na tri dana. Kako bi otkrili što sve čeka posjetitelje, organizatori su iskoristili hladno jutro četvrtka za najavu i prezentaciju koncepta jesenske zahvale koja počinje sljedećeg petka.

Klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek podsjetio je kako manifestacija počiva na ideji sastajanja Klanjčana koji bi se na glavnom trgu sastali i izmijenili dojmove berbi grožđa. No, u dvadesetak se godina mnogo toga promijenilo – program se svake godine pa i unatoč proteklih pandemijskih godina, nadopunjuje, dovode se velike hrvatske zvijezde, jača ugostiteljska ponuda, a posjetitelja je iz sve više i više krajeva. Sve se to odvija pod organizacijskom palicom Grada Klanjca, gradskog Kulturnog centra i Turističke zajednice ‘Biser Zagorja’, uz neizostavne OPG-ovce iz cijelog Zagorja, ali i njenih susjeda.

Program

– Jako me veseli da ove godine imamo tradicijska događanja, odnosno sajam, gdje će domaći OPG-ovi prikazivati sve ono što su tijekom godine proizveli. Ove ih godine ima skoro 40 iz Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije, a radimo na tome da nam se priključe i ljudi iz inozemstva. Nadam se lijepom, toplom vremenu i da se svi zajedno dobro proveselimo, a da se naši OPG-ovi predstave u najboljem svjetlu – poručio je Brlek, a nadovezala se ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin.

– Na našem trgu volim vidjeti ljude iz cijelog Zagorja, iz Zagrebačke županije i grada Zagreba i nadam se da je i ovogodišnji program takav da će ih privući. Ove smo se godine odlučili da naša tri dana i tematski odredili pa počinjemo jednim zabavnim petkom, nastavljamo rasplesanom subotom i završit ćemo nasmijanom nedjeljom. Uistinu se nadamo da će i naši posjetitelji prepoznati ta tri dana kao priliku da na početku jeseni zaboravimo na sve što nas okružuje. Nadamo se da smo iza pandemije, ali i ta inflacija i narušeni mir oko nas mislim da nas opterećuje pa je ovo odlična prilika da malo na sve to zaboravimo – rekla je Horvatin.

– Okupili smo domaće KUD-ovce iz okolice i Klanjca i voljeli bismo program podijeliti s kulturnim amaterima koji su najviše osjetili pandemiju u smislu zabrane proba i izvedbe. Ovo je sjajna prilika za prezentaciju njihovog rada na velikoj pozornici i da se vrate u stari, uobičajeni program. Najljepši dio je, sasvim sigurno, nastup onih najmlađih koji će imati i svoje štandove. Nadamo se da smo ovim program uspjeli zadovoljiti svačiji ukus – rekla je Horvatin.

Novosti

Ispred Turističke zajednice ‘Biser Zagorja’ Tatjana Petranović istaknula je kako klanječko područje pruža sve segmente za dobar i zabavan odmor.

– Ovaj kraj pruža sve. Od aktivnog odmora, opuštanja, uživanja u plodovima jeseni i gastro ponudi, tu su onda i pješače ture, biciklističke staze i još mnogo toga. Isto tako, putem naših interaktivnih karti koje imamo na službenim stranicama, posjetitelji mogu pronaći staze koje smo za njih pripremili – rekla je Petranović.

Valja napomenuti kako u Klanjcu ima i par novosti koje će zasigurno zaintrigirati veliki broj posjetitelja, a radi se o dva nova vidikovca o čemu je podrobnije izvijestila Petranović.

– Do ‘Zahvale jeseni’ bi trebao biti gotov vidikovac koji se nalazi pored Lovačkog doma u Klanjcu, a nazvali smo ga ‘Oči Zagorja’. Drugi je kod vrha Cesarske gore u Gornjoj Pristavi, pa sve pozivam da ih posjete. Isto tako, do kraja godine nam u Veliko Trgovišće, Klanjec i Tuheljske Toplice dolaze turističko-informativni stupovi. Oni koji su zainteresirani za sport se mogu pak uključiti u biciklijadu koja će biti ove subote i prolazi ovim prekrasnim područjem punim boja – najavila je za kraj Petranović.

Ono što svakako valja istaknuti jest da će se kroz sva tri dana manifestacije glavnim trgom protezati sajam starih zanata i domaćih proizvoda sa zagorskih OPG-ova, ulični zabavljači, bogata ugostiteljska ponuda, a cijeli program pogledajte u nastavku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba