Današnji mirni prosvjed ispred HDZ-a prerastao u kaos

Silom priveden maloljetnik koji je u svom ruksaku imao nož, bengalku, napravu s čavlima, više staklenih boca ispunjenih…

Objavljeno: 10.09.2022.

Na današnjem prosvjedu ispred HDZ posla je imala i policija. Naime radilo se o mladiću koji je uhapšen jer je bio naoružan. Na snimci, koja je nastala na kraju prosvjeda, vide se policajci u civilu koji okružuju mladića dok ga njihovi kolege drže na tlu.

Podsjetimo, radi se o Inicijativi “Slobodni zajedno” koja je danas organizirala prosvjed pred HDZ-om tražeći ostavku vlade i izvanredne izbore, pri čemu su se mogle čuti i poruke koje nemaju veze s proklamiranim ciljem – protiv uvođenja eura, rodne ideologije ili Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ovako se opisuju:

˝Brojne skupine angažiranih građana spontano se formiraju i okupljaju diljem Lijepe Naše kako bi se suprotstavili protuzakonitom i neustavnom pokušaju uvođenja nadnaravnih identifikacijskih dokumenata (tzv. „Covid putovnica“) i osigurali da se takvi nezakoniti pokušaji više nikad ne ponove; te kako bi se suprotstavili provođenju prisilnog medicinskog eksperimenta nad zdravom populacijom, a posebice nad najranjivijima – djecom. Uslijed izostanka argumentirane rasprave u medijskom javnom prostoru te nesposobnosti i nezainteresiranostI obnašatelja vlasti da osjeti bilo naroda: samoorganiziranje i umrežavanje se nameće kao jedini moguć oblik samopomoći.

Sa namjerom da gore navedeni spontani angažman postane prepoznat, koordiniran i djelotvoran; napor prihvaćamo s entuzijazmom ohrabreni istinom da postoji moć u velikom broju pojedinaca koji djeluju zajedno na strani dobra.

Želimo da taj spontani angažman postane prepoznat, djelotvoran i koordiniran; a da pri tom ostane lišen političkih, vjerskih, diskriminacijskih, nasilnih ili protupravnih konotacija i primisli.

Većina tih skupina nakon spontanog angažmana ostaje rascjepkana i neorganizirana pa ne uspijevaju iskoristiti nadmoć velikog broja pojedinaca kroz zajedništvo na državnoj razini.

Prepoznajemo hitnu potrebu okrupnjavanja fragmentiranih skupina zabrinutih građana diljem Hrvatske u cjelinu koja ima resurse, dobro je koordinirana i potaknuta snažnim djelovanjem u cijeloj državi.

Namjera nam je poslužiti i kao katalizator za slične inicijative koje vode najučinkovitije skupine na Svijetu; kroz napore ujedinjenja i želju da se primjenjuju najbolje strategije.

Mi smo skupina zabrinutih ljudi, roditelja, samaca, studenata, intelektualaca, radnika – slobodnih građana svih društvenih kategorija ove zemlje koji ne dopuštaju otimanje i negiranje Ustavom zajamčenih i rođenjem stečenih prava.

Takvi smo se međusobno prepoznali i upoznali pa slijedom toga i okupili u inicijativi „Slobodni – zajedno!“, kako bi se usmjerenim djelovanjem obranili protiv prisilnog cijepljenja zdravih ljudi – djece i odraslih.˝

O cijelom se slučaju na kraju oglasila i policija čije izvješće o ovom događaju prenosimo u cijelosti:

˝Nakon završetka prijavljenog mirnog okupljanja-javnog prosvjeda policijski službenici su na otvorenom prostoru Trga žrtava fašizma primijenili policijske ovlasti prema maloljetniku za kojeg su posumnjali da kod sebe posjeduje nedozvoljene predmete, a koji je tijekom primjene policijskih ovlasti pružio aktivan otpor. Uz uporabu sredstava prisile osoba je privedena u službene prostorije te su kod njega pronađeni nož, jedno pirotehničko sredstvo – bengalka, više staklenih boca ispunjenih lakozapaljivom tekućinom i jednu improviziranu napravu s čavlima, a za koju je utvrđeno da se ne radi o eksplozivnom sredstvu već o improviziranom hladnom oružju pogodnom za napad ili nanošenje ozljeda. Policijski službenici u odnosu na navedenu osobu provode kriminalističko istraživanje.
 
Naknadnim detaljnim pregledom i analizom foto-video i audio dokumentacije sačinjene tijekom osiguranja ovog javnog prosvjeda, utvrditi će se jesu li eventualno zabilježeni i neki drugi oblici protupravnog ponašanja.
 
Ističemo da tijekom održavanja ovog mirnog okupljanja i javnog prosvjeda nisu zabilježeni drugi događaji koji bi zahtijevali primjenu policijskih ovlasti, a tijekom provedbe mjera sigurnosti  održano je povoljno stanje sigurnosti.˝

Video zapise možete pogledati OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba