Muzej krapinskih neandertalaca večeras je domaćin manifestacije ‘Noć šišmiša’

RAZBIJANJE PREDRASUDA: Šišmiši se ne zapliću u kosu i nisu vampiri, dapače, jako su korisni i o tome treba učiti, pogotovo najmlađe

Objavljeno: 09.09.2022. Vanja Hozmec

U suradnji Javne ustanove ‘Zagorje zeleno’, Muzeja krapinskih neandertalaca i Udruge za zaštitu šišmiša ‘Tragus’, večeras se u prostoru Muzeja održava manifestacija pod nazivom ‘Noć šišmiša’.

Da se radi o manifestaciji koja se održava međunarodno, a ovo sada je već sedma po redu, otkrila je Dijana Hršak iz Javne ustanove ‘Zagorje zeleno’.

Očuvanje i zaštita

– Manifestacija se obično održava krajem kolovoza ili početkom rujna, a Javna ustanova ‘Zagorje zeleno’ u partnerstvu s Muzejem krapinskih neandertalaca i Udrugom ‘Tragus’ manifestaciju održava večeras s ciljem ukazivanja na važnost očuvanja i zaštite šišmiša, njihovih staništa, ukazati koliko su oni zapravo vrijedni, a posebno je važno da ih upoznaju djeca kako ih se ne bi bojali te kako bi ih možda zavoljeli i više pazili na njih – rekla je Hršak pa otkrila i program same manifestacije:

– Pripremili smo stručno predavanje o osnovnim i najvažnijim informacijama o šišmišima, posebno u našoj županiji. Potom slijedi nagradni kviz gdje ćemo izvlačiti sretne dobitnike nagrada, a nakon toga slijedi predstava pod imenom ‘Noć šišmiša’ – otkrila je Hršak. 

Predavanje će održati Mirna Mazija iz Udruge ‘Tragus’, a ispričala je i što će točno posjetiteljima otkriti o šišmišima.

– Kao stručnjak za šišmiše prenosim znanje i iskustva u istraživanju šišmiša kako bi predrasude koji ljudi imaju prema njima razbili. Primjerice, šišmiši se ne zapliću u kosu, to nisu vampiri koji skaču na nas nego su izuzetno korisni u ekosustavu, pa ljudima želimo pojasniti kako izgleda njihov životni ciklus, a jako je važno da djeca i mlade generacije uče o njima i dalje nastave u očuvanju ove iznimno važne skupine – kazala je Mazija. 

Voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Eduard Vasiljević otkrio je da su u Muzeju ove godine bili prilično aktivni, a pogotovo proteklog tjedna zbog ‘Tjedna kajkavske kulture’.

– U ponedjeljak smo svečano otvorili izložbu obrtnika Krapinsko – zagorske županije ‘Structia’ koja se može pogledati u ‘hallu’ našeg novog muzeja, u srijedu je bilo svečano otvorenje izložbe na temu ‘Krša i špilja Hrvatskog zagorja’, a evo sada, već tradicionalno imamo ‘Noć šišmiša’. Muzej inače u cijelosti podupire događanja koja promoviraju prirodne znanosti, stoga na tom tragu danas je ovdje i obilježavanje noći šišmiša, a zahvaljujući Udruzi ‘Tragus’ i Javnoj ustanovi ‘Zagorje zeleno’ koji su nas odabrali kao domaćine, oni će uvijek biti dobrodošli kod nas u Muzej – poručio je Vasiljević te dodao kako je siguran da će svi posjetitelji u sklopu ove manifestacije nešto novo naučiti. 

Dobra suradnja 

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol naglasio je da mu je drago da se nakon dvije pandemijske godine ova manifestacija ponovno vratila u Muzej. 

– Ovo je šesta manifestacija koju Muzej krapinskih neandertalaca organizira u suradnji s Javnom ustanovom ‘Zagorje zeleno’ i drago nam je da smo ponovno dio programa ‘Tjedna kajkavske kulture’. Slijedimo tu neku tradiciju održavanja i dobre suradnje Muzeja i Javne ustanove i drago mi je da je manifestacija dobro posjećena, da je edukativna i da mnogo djece dolazi, a isto tako, podiže se svijest o šišmišima i miče se stigma s te vrste životinja – zaključio je Sabol. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba