U Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena izložba ‘Krš i špilje sjeverne Hrvatske’

“Malo je poznato da se krš nalazi i na području Zagorja, a željeli smo i poslati poruku koliko je sve to osjetljivo na ljudska onečišćenja”

Objavljeno: 07.09.2022. Vanja Hozmec

U Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena je druga izložba u sklopu ‘Tjedna kajkavske kulture’. Radi se o izložbi naziva ‘Krš i špilje sjeverne Hrvatske’ koja za posjetitelje ostaje otvorena do 28. listopada, a razloga za posjetiti je ima mnogo. 

Kako je otkrio ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, ovdje se radi o autorskoj, stručnoj izložbi voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca Eduarda Vasiljevića, a njena je tema vrlo zanimljiva i uvijek aktualna, pogotovo osnovnoškolcima jer se te teme obrađuju u sklopu osnovnoškolskog obrazovanja. 

Fenomen krša 

– Izloženi su razni predmeti koji su usko vezani za sam fenomen krša u Hrvatskoj, a znamo da je taj geološki fenomen krša vrlo karakterističan za ovaj dio Europe. Također, ono što je malo poznato široj javnosti je da se krš nalazi na području Hrvatskog zagorja gdje su izraženi krški fenomeni u tri prezentirane špilje ovdje na izložbi. Inače, bilo je uvriježeno mišljenje da krš postoji južnije od Karlovca, ali evo, krš ipak postoji u Zagorju, isto tako, uz krš se veže i specifična flora i fauna, a naravno, tu su i fosilni ostaci tih životinja koje su bile pronađene tijekom tih opsežnih istraživanja, a sve je to prezentirano na ovoj izložbi – rekao je Sabol. 

Koautorica izložbe i kustosica u Muzeju krapinskih neandertalaca Nikolina Ileković otkrila je da je na izložbi odlučila sudjelovati jer su 2021. i 2022. godina proglašene međunarodnim godinama krških područja, a cilj toga je bio da se krška područja bolje istraže, više razumiju, a na kraju i zaštite. 

– Budući da mi tu u Zagorju i sjevernoj Hrvatskoj također imamo krška područja, htjeli smo upoznati javnost s tom činjenicom te smo htjeli da i mi možemo onda zaštititi ova područja koja su važna – rekla je Ileković, pa podrobnije opisala što se na izložbi može vidjeti:

– Imamo eksponata koji prikazuju pregled dosadašnjih istraživanja, prikaz speleoloških objekata i špiljskog nakita, odnosno, kojekakve vrste siga, zatim će posjetitelji moći vidjeti koji sve organizmi žive u špiljama, a najviše smo se bazirali na šišmišima jer su oni najpoznatiji. Potom, budući da se u speleološkim objektima često pronalaze arheološki, paleontološki i drugi nalazi, imamo i dio posvećen tome. Na kraju, možda i najvažnije, prikazali smo kako se to sve onečišćuje, odnosno, htjeli smo poslati poruku koliko je to sve osjetljivo jer sve što mi odbacimo, vodotok koji se nalazi u podzemlju upija, a uz to, odlaganjem smeća na površini uništavamo podzemna staništa – rekla je Ileković.

Dodatna znanja 

Što se tiče samih eksponata, pojasnila je, dio njih je iz muzejske zbirke, a dobar dio je posuđen iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Udruge za zaštitu šišmiša ‘Tragus’, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja u Varaždinu, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te speleološke udruge ‘Kraševski zviri’. 

Izaslanica krapinsko – zagorskog župana, inače ravnateljica Javne ustanove “Zagorje zeleno” Dijana Hršak zahvalila je svim posjetiteljima na dolasku, a posebne je zahvale uputila učenicima obje krapinske osnovne škole koji su prisustvovali otvorenju izložbe. 

– Privilegija je biti tu i vidjeti baš ovu izložbu. Nadam se da će vas to potaknuti da češće dolazite na ovakva događanja, odnosno, nadam se da će ova izložba u vama probuditi želju za dodatnim znanjima i istraživanjima po pitanju krša, speleologije ili prirode općenito – poručila je Hršak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba