Od 18.30 do 21 sat

Uz edukativno predavanje, kviz i predstavu, u petak 9. rujna se u Muzeju krapinskih neandertalaca obilježava ‘Noć šišmiša’

Objavljeno: 04.09.2022. zagorjeinternational

U petak, 9. rujna, u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije ‘Zagorje zeleno’, udruge ‘Tragus’ i Muzeja krapinskih neandertalaca, u prostorima Muzeja krapinskih neandertalaca, obilježiti ‘Noć šišmiša’.

‘Noć šišmiša’ obilježava se s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti u svijetu, a u te je svrhe osmišljen raznovrstan zabavno-edukativni program, ponajviše namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta. Uz stručno predavanje o šišmišima koje će se održati u sklopu obilježavanja ‘Noći šišmiša’, održat će se i kviz te izvlačenje dobitnika nagrada, bit će tu i šišmiš tetovaža, a posebno iznenađenje večeri bit će i predstava pod imenom “Noć šišmiša”. 

Inače, šišmiši su jedini sisavci koji mogu aktivno letjeti. Možemo ih vidjeti u sumrak i noću kako lete gotovo posvuda. Žive u šumama gdje im stabla pružaju sklonište, na livadama te oko rijeka i jezera gdje piju vodu i hvataju kukce. Špilje, jame, pukotine stijena i napuštene rudnike najčešće koriste kao zimska skloništa, ali u njima borave i kada je toplo. Veliki broj ih živi u urbanim područjima gdje se sklanjaju po tavanima, podrumima, pukotinama u zidovima, crkvenim tornjevima.

Šišmiši su danas jedna od najugroženijih skupina iako imaju malo prirodnih neprijatelja – love ih uglavnom sove i mačke. Najveći im je neprijatelj čovjek koji neprimjerenim zahvatima mijenja i uništava njihovo stanište, zagađuje okoliš korištenjem pesticida što utječe na velik broj jedinki. Šišmiši su jedini neprijatelji noćnim kukcima od kojih su mnogi i štetnici, zbog čega su šišmiši iznimno važni u regulaciji njihove brojnosti. Svi šišmiši su strogo zaštićeni. 

Prema podacima, u Hrvatskoj je zabilježeno čak 35 vrsta šišmiša i sve su vrste strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Dosadašnjim istraživanjima šišmiša na području Krapinsko – zagorske županije provedenim tijekom 2014. i 2015. godine, na više od 15 lokaliteta zabilježeno je čak 17 vrsta šišmiša.

Program u sklopu ‘Noći šišmiša’ počinje u 18.30 sati, a trajat će do 21 sat.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba