Ostvarili sve zacrtane rezultate

Sit, a fit? Moguće je – Gospodarska škola Varaždin zna kako!

Objavljeno: 31.08.2022. zagorjeinternational

S ciljem smanjivanja pretilosti kod srednjoškolaca, a onda i preveniranja razvoja kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi, kao i podizanja svijesti o važnosti zdravog načina života i redovite tjelesne aktivnosti Gospodarska škola Varaždin provela je projekt ˝Sit, a fit˝, a čiji rezultati su predstavljeni na završnoj konferenciji u Županijskoj palači.

Od studenog prošle godine, do kraja kolovoza ove godine, 61 učenik varaždinske Gospodarske škole, zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima prošao je kroz četiri tematske cjeline projekta. Prva cjelina pod nazivom ˝Nutricionizam – temelj zdravlja˝, educirala je učenike o važnosti i postavkama nutricionizma. Druga tematska cjelina je bila ˝Pokretom do zdravlja˝, a unutar koje su nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture učenicima pripremili vježbe i testirali njihove funkcionalne i motoričke sposobnosti. U sklopu te cjeline učenici su sudjelovali i na dva izleta. Cilj treće tematske cjeline, pod nazivom ˝Namirnice biraj i lijepo serviraj˝ bila je samostalna priprema zdravih obroka primjenjiva i u vlastitom kućanstvu. U sklopu te cjeline tiskana je i kuharica ˝Sit, a fit˝ te je i organiziran Sajam učeničkih zadruga. Posljednja cjelina obuhvatila je edukaciju učenika o psihološkim, sociološkim i emotivnim aspektima borbe s pretilošću i prevencije pretilosti.

A da su rezultati projekta ostvareni – potvrdila je voditeljica projekta Marina Viljevac:

– S jedne strane uočen je pozitivan pomak u razmišljanju srednjoškolaca o važnosti zdravog načina života, uključujući zdravu prehranu i kretanje. Pozitivan pomak vidljiv je i kod rezultata mjerenja (mjerenje tjelesne mase, postotka masnog tkiva u tijelu, indeksa tjelesne mase te mišićnog tkiva). No, krajnji rezultat je zadovoljstvo samih učenika, što su vlastitim trudom, sudjelovanjem na radionicama, primjenom zdrave prehrane i veće tjelesne aktivnosti doprinijeli vlastitom zdravlju.

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen naglasila je kako je važnost projekta upravo promicanje zdravog načina života:

– Ovaj projekt učenicima šalje poruku da kuhanje nije nešto dugotrajno i komplicirano i da oni sami mogu vrlo brzo za sebe pripremiti zdrav i ukusan obrok. Živjeti zdravo je jedan kompleksan sustav koji uključuje i tjelovježbu, druženje i pripremu prehrane. Kada to sve zajedno uključe onda će biti sretni i zadovoljni.

Jedna od sudionica projekta bila je i učenica Kristina Vrbanić koja je zahvaljujući projektu naučila o novoj piramidi zdrave prehrane, kako da se zdravo hrani i bude fit:

– Mladima preporučujem da pokušaju prilagoditi prehranu, da ne jedu brzu hranu i da se što više kreću. Bilo kakva aktivnost, šetnja ili bicikliranje, je odlična, ukoliko nisu u mogućnosti nešto trenirati.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec pohvalila je sve sudionike projekta jer, kao što je istaknula, svi zajedno imaju zajednički cilj – promicanje zdravih navika u životu.

– Svi znamo da su pretilost i debljina veliki javno-zdravstveni problem i potrebno je kontinuirano raditi na osvješćivanju i prevenciji. Vjerujem da će učenici koji su sudjelovali u projektu ono što su naučili primjenjivati i kasnije u svom životu, od pripreme zdravih obroka, do redovite fizičke aktivnosti. Nama, kao instituciji u suradnji sa svim našim školama je zadaća da im osiguramo zdrave temelje – zaključila je zamjenica Zagorec.

Završnoj konferenciji prisustvovala je i zamjenica pročelnika za prosvjetu, sport i kulturu Sanja Herceg. Nositelj projekta je URIP – Udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva, a partneri na projektu su Gospodarska škola Varaždin i Varaždinska županija. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021/22.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba