Niske pobude i šteta od 9000 kuna

KUKASTI KRIŽ I OZNAKA NJEMAČKOG SS-a NA SPOMENIKU ŽRTVAMA HOLOKAUSTA: Oštra osuda stigla od strane varaždinskog gradonačelnika Bosilja

Objavljeno: 31.08.2022.

U periodu od 17. do 18. kolovoza u varaždinskom parku na Šetalištu Vatroslava Jagića na spomeniku žrtvama holokausta, 24-godišnjak je srebrnim sprejem iscrtao kukasti križ s jedne strane, a s druge oznake njemačkog SS-a. Taj je slučaj oštro osudio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj pa je iz Grada danas stiglo i priopćenje.

Kontaktirali smo Policijsku upravu varaždinsku od koje smo doznali kako 24-godišnjak nije priveden već je cijeli slučaj na odvjetništvu budući da je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog podnijeta kaznena prijava za kazneno djelo ˝oštećenje tuđe stvari s niskim pobudama˝. Premda pretpostavljamo kako slučaj još nije u postupku, kontaktirali smo ih, no do objave nam nije odgovoreno na poziv.

Iz Grada Varaždina danas je stiglo očitovanje u kojem piše kako slijedi:

˝Očevidom Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina utvrđena je materijalna šteta na spomeniku u iznosu oko 9000 kuna. U tijeku je postupak izbora izvođača radi žurne sanacije oštećenja na spomeniku o trošku Grada Varaždina, te se saniranje oštećenja spomenika očekuje u najkraćem mogućem vremenskom roku.

Protiv počinitelja po službenoj dužnosti pokrenut je kazneni postupak za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, počinjeno iz niskih pobuda (za što je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina zatvora). Grad Varaždin će u svojstvu oštećenika, nadležnom sudu podnijeti Prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva radi naknade štete koja mu je počinjena˝, stoji u priopćenju, a varaždinski gradonačelnik Bosilj kazao je kako Grad očekujemo da će pravosudna tijela, kojima su ovo nedjelo prijavili, kazneno progoniti i izreći odgovarajuću zatvorsku kaznu.

– Pojedinci koji čine takva nedjela nanose veliku štetu ugledu Varaždina. Građani Varaždina odaju počast svim žrtvama holokausta, a posebno jer su u njemu živote izgubili i Varaždinci, članovi ugledne židovske zajednice. Ovo je već drugi put da se oštećuje spomenik i tome se mora stati na kraj oštrim kažnjavanjem – poručio je Bosilj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba