Evo što su poručili iz bolnice

Nakon teške ozljede zadobivene u prometnoj nesreći, djevojčica (10) morala čekati tri tjedna na red za terapiju u Krapinskim Toplicama  

Objavljeno: 27.08.2022. zagorjeinternational

Majka jedne djevojčice je za portal Index.hr. ispričala da je njena kći, nakon što je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći u lipnju, termin za terapiju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice čekala tri tjedna. 

Nesreća se dogodila 7. lipnja kada je djevojčicu (10) na putu iz škole udario automobil.

– Osam dana je ležala u bolnici, kasnije još pet tjedana doma. Pukla je noga na dva dijela. Svakako, bila je jako uplašena, plakala svaki dan, nepokretna, teško je išla sa štakama. Išli smo na rehabilitaciju u Zagrebu, ali se ispostavilo da joj treba i rehabilitacija u Krapinskim Toplicama – ispričala je majka. 

Na liječenje u Krapinskim Toplicama, majka je svoju djevojčicu prijavila krajem srpnja, no primljena je tek nakon tri tjedna. Uz to, najgore od svega je bilo to što je morala stalno ići od vrata do vrata po razne papire i potvrde.

– Nitko nije znao što treba u svom tom procesu. Onda, uopće zašto se toliko čeka? To mi govori puno o zdravstvu. Kažu da nema mjesta. Dobro, ali što je s onima koji baš moraju odmah – rekla je majka.

Index.hr. je zatražio očitovanje od Ministarstva zdravstva i same bolnice. Evo što su im poručili iz Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama. 

– Lista čekanja za prijem na bolničku rehabilitaciju u našu ustanovu, na Odjel za rehabilitaciju djece, ovisi o vrsti odobrene bolničke rehabilitacije, je li akutna ili kronična. Budući da se prema navodima radilo o prijelomu noge pretpostavljamo da je odobren akutni model bolničke rehabilitacije. Termini prijema za oba vida rehabilitacije se određuju sukladno listi čekanja a s obzirom na smještajne kapacitete (termin, radi smještajnih kapaciteta, ovisi i o činjenici da li je odobrena pratnja roditelja uz dijete ili će dijete biti smješteno na odjelu bez pratnje). Ukoliko se radi o prijelomu donjeg ekstremiteta, uobičajeno vrijeme od zaprimanja medicinske dokumentacije pa do realizacije i prijema na Odjel je oko 10 – 15 dana. Bolnička rehabilitacija se ne provodi po tipu hitnog objedinjenog prijema te pojam hitne rehabilitacije kao takav ne postoji u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom – odgovorili su iz bolnice. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba