NE, NISU STUBAKI: Jako Andabak ima novi projekt, kaže, posljednji koji se tiče turističkog segmenta

Ulaže 50 milijuna kuna u marinu i već najavljuje: “Sve ću prodati, nemam više izazova u turizmu”

Objavljeno: 18.08.2022. AB

Jako Andabak jedini je koji se javio na treći natječaj za davanje koncesije za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture u Sv. Filipu i Jakovu, pa će, prema svemu sudeći, on biti i investitor spomenutu u marinu, piše Jutarnji.

– U projekt izgradnje marine u Svetom Filipu i Jakovu ušao sam na nagovor općinskih čelnika. Namjera mi je unaprijediti svoj turistički proizvod u Svetom Filip i Jakovu – pojasnio je Andabak dodajući da u toj općini postoji turističko naselje sa 100 apartmana i jedan hotel s otprilike 70 soba, a marina bi imala oko 150 vezova. Zasad još ne zna točan iznos investicije, ali, prema nekim procjenama, mogla bi iznositi između 45 i 50 milijuna kuna.

“Prigoda da se upakira”

– Ne radi se o velikoj marini, ali ona će svakako značajno unaprijediti turističku ponudu turističkog naselja i hotela te, naravno, destinacije Sveti Filip i Jakov. Cilj mi je unaprijediti kompleks u Svetom Filipu i Jakovu, uključujući i marinu, i u konačnici, jednog dana, sve zajedno prodati. Imam namjeru riješiti se potpuno turističkog segmenta poslovanja. Marina je možda prigoda da se sve zajedno upakira kako bi se pronašlo kvalitetnog kupca za preostali turistički segment u mojem vlasništvu.  Osim što ću urediti naselje i marinu u Svetom Filipu i Jakovu, nemam više izazova u turizmu  – naglasio je Andabak i tako, očito, definitivno raskrstio s projektom Stubaki.

Nakon što je prodao Sunce Hotele, u njegovom vlasništvu još uvijek se nalazi tvrtka Salve Regina, koja u portfelju ima hotel Kaj u Mariji Bistrici, projekt i zemljište na splitskom Trsteniku, koji uključuje gradnju hotela Dioklecijan s pet zvjezdica te Stubičke i Bizovačke Toplice. Podsjetimo, početkom prošle godine tvrtku Sunce Hoteli u vlasništvu obitelji Jake Andabaka kupila je tvrtka Eagle Hills Real Estate za 101 milijun eura.

Projekt Stubaki

Podsjetimo, Jako Andabak javnosti je u Zagorju najpoznatiji zbog činjenice da je još davne 2008. godine, kao čelnik koncerna Sunce, sklopio ugovor o javno – privatnom partnerstvu s Krapinsko – zagorskom županijom o realizaciji najvećeg turističkog projekta u Zagorju, Zdravstveno – turističkog kompleksa Stubaki d.d. u Stubičkim Toplicama. Projekt Stubaki, prema prvim planovima, trebao je biti težak oko 109 milijuna eura, obuhvaćati tri hotela – Grand hotel s pet zvjezdica te Maksimilijan i Stubaki, svaki hotel s po četiri zvjezdice, Aqua park, Wellness kompleks, Eko-etno selo te u drugoj fazi – Specijalnu bolnicu. Cijeli kompleks povezivala bi prometnica s biciklističkom i pješačkom stazom te parkiralištima… No, 14 godina kasnije, od projekta Stubaki ni “s“, a ta se tema spominje još eventualno na sjednicama Županijske skupštine, kada oporba od župana Željka Kolara traži odgovor na pitanje – “Što je s projektom Stubaki?”.

– Ono što ljudi ne znaju i nitko ne govori jest da se u projekt Stubaki uložilo skoro 30 milijuna kuna, od čega devet milijuna kuna još u otkup dodatnog zemljišta i projektnu dokumentaciju, a 21 milijun kuna u infrastrukturu, odnosno 800 metara nove ceste koja samo nije asfaltirana, novu kanalizaciju, vodovod, struju i plin, tako da smo mi praktički mogli reći da je gradnja započela, no ono što nas zanima jest izgradnja samog hotela – kazao nam je Kolar u travnju prošle godine, dodajući da je Županiji za Stubake plaćena penalizacija od 1,5 milijun kuna koja nije bila u osnovnom ugovoru i da je odmah rečeno da će se to utrošiti za izgradnju sportske dvorane u Stubičkim Toplicama.

– Ono što je bilo u našoj moći, tu smo napravili sve, s time da Županija nije potrošila ni jedne jedine lipe, a vrijednost naše imovine je rasla jer je privatni partner ipak ulagao. Danas da se raziđemo, vrijednost naše imovine više nije devet milijuna kuna, već dosta veća. Ugovor imamo još više od godinu dana i nema razloga da ga raskidamo jer bi svi bili sretni da gospodin Andabak u rujnu počne graditi hotel i mislim da nema člana Skupštine koji ne bi dignuo ruku za produljenje roka za dovršetak izgradnje investicije kad bi vidio da se počelo graditi. I dalje smatram da je to sjajan projekt za koji smo uostalom projektirali i zaobilaznicu, kako bismo rasteretili teretni promet kroz Stubake, Oroslavje, Donju i Gornju Stubicu, ali ako se ne počne graditi, do novog produženja roka neće doći – rekao je tada Kolar.

Novi planovi

Godinu dana kasnije, u travnju ove godine, na proslavi Dana općine Stubičke Toplice, pak su najavljene nove investicije čija financijska vrijednost doseže i do nekoliko stotina milijuna kuna i koje se u većem dijelu odnose na turizam: 

– Mnogi su od vas tražili da stanemo s projektom Stubaki, međutim, mi to nismo htjeli. Očigledno je da smo bili u pravu jer taj projekt ipak ide dalje. Malo ćemo mijenjati koncept, malo ga modernizirati i aplicirati na natječaj ministarstva. Projekt će sadržavati i tematski park kakvog nema u krugu od 300 kilometara. Kada to realiziramo, a očekujemo početak gradnje iduće godine, onda će Stubaki imati sasvim drugačiju sliku zapošljavanja i ponude – rekao je Kolar u travnju ove godine. 

– Raduje me činjenica i velika zahvala županu Kolaru i Krapinsko-zagorskoj županiji na kontinuiranom ulaganju u našu Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju, kao i nada da će se projekt koji je gotov i ima sve potrebne dozvole realizirati, da će se pronaći neki natječaj na koji će se moći aplicirati i što prije ostvariti – zaključio je tada načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba