‘Svaki cent se broji, svaka kuna se računa’

NALJEPNICE ETIČKOG KODEKSA: Donosimo Vladin plan protiv krađe pri uvođenju eura

Objavljeno: 16.08.2022. zagorjeinternational

Od danas, svi poslovni subjekti koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima mogu pristupiti Etičkom kodeksu. Javljeno je to iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a pristupanje je dobrovoljno i besplatno, no iz Ministarstva dodaju da mu je cilj “omogućiti pouzdanu i transparentnu zamjenu hrvatske kune eurom”.

Podsjetimo, na službenoj stranici za uvođenje eura još je početkom srpnja objavljeno kako je pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu jedan od mehanizama koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače s ciljem transparentnog uvođenja eura, a pristupanjem u Kodeks trgovci jamče da će “transparentno i pouzdano poslovati u procesu uvođenja eura”

Čini se da se radi o još jednom od načina kojim Vlada planira pokušati spriječiti prevare kupaca za vrijeme dvojnog iskazivanja cijena. Poslovni subjekti koji se prijave u Etički kodeks moći će na svojim prodajnim mjestima i mjestima pružanja usluga istaknuti vizualne identifikacije oznake kodeksa, piše Telegram.

Tako će se te oznake smjeti postaviti i na letke i na kataloge, objavama na internetskim stranicama i društvenim mrežama, aplikacijama i drugim promo materijalima. Dobit će vizualne identifikacije za sve svoje poslovnice, koje će im dijeliti preko Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore te njihovih županijskih i područnih komora.

Inicijativa Etičkog kodeksa ima i svoj slogan koji glasi “Svaki cent se broji, svaka kuna se računa.” Svaka naljepnica Etičkog kodeksa imat će svoj serijski broj pod kojim će se poslovni subjekt voditi u sustavu. Naljepnica će biti okrugla, a osim nje će u opticaju biti i jedna četvrtasta s QR kodom. Skeniranjem koda, građani će moći unijeti pohvale ili pritužbe na “pridržavanje načela Etičkog kodeksa pojedinog poslovnog subjekta i to u razdoblju obveznog dvojnog iskazivanja, odnosno od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023.” Popis subjekata koji su pristupili Etičkom kodeksu bit će javno objavljen na službenoj stranici za uvođenje eura od 5. rujna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter