Međunarodni tjedan dojenja obilježava se i diljem Zagorja – evo kako je bilo u Krapini

“Istraživanjima je dokazano da bebe zaštitu koju dobiju preko majčinog mlijeka, imaju cijelog života“

Objavljeno: 03.08.2022. Valentina Cigula

Ovog tjedan obilježava se Međunarodni tjedan dojenja, a patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije tim su povodom organizirale druženja mama i beba u parkovima diljem Zagorja – Bedekovčini, Gornjoj Stubici, Zlataru, Krapini i Klanjcu.

Kako nam je otkrila patronažna sestra Doma zdravlja KZŽ, Ispostave Krapina, Ines Vinski, koja ovaj posao obavlja već 14 godina, mame jako dobro prihvaćaju ovakva druženja, rado im se odazovu jer kako ističe ovakvih druženja, svima globalno nedostaje. Vinski nam je pojasnila što se organiziranim druženjima mama i beba nastoji postići.

– Cilj nam je edukacija i promocija dojenja te osnaživanje mama u dojenju i pružanje podrške. Nažalost, zbog situacije s COVID-om naše su akcije jako ograničene. Međunarodni tjedan dojenja obilježavamo kontinuirano kroz godine, no kroz dvije godine imali smo zabranu za održavanje. Dojenje je najbolji početak za život naših najmlađih. Pruža im imunitet i u nekim dugoročnim razinama, kada su stariji, vezano uz kronične bolesti, a ne samo kad su maleni. Prema istraživanjima, dokazano je da bebe zaštitu koju dobe preko majčinog mlijeka nose cijelog života, i zato nam je to jako bitno   – kazala je Vinski.

Pojasnila je da je problem i to što nemaju grupu za podršku dojenja, pa se nemaju gdje sastajati, a situacija s koronavirusom je utjecala i na to da su stale edukacije za stručnjake, ističući da je važno da se mame povežu međusobno i da one same međusobno pružaju podršku jedna drugoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba